Walt Disney, personalitatea cu suflet de copil

Walt Disney este un nume cu rezonanță pe toată planeta. Dar care este povestea ”părintelui” lui Mickey Mouse, Minnie, al desenelor animate: Albă ca Zăpada, Bambi, Dumbo, 101 Dalmațieni?

Începuturile

Walt Disney s-a născut la Chicago, într-o zi de 5 decembrie 1901. Talentul la desen s-a manifestat din copilărie. Walt se născuse într-o familie modestă, cu cinci copii. Imediat după naşterea lui Walter Elias, familia Disney s-a muta, în orăşelul Marceline, din statul american Missouri. Walt crește astfel în natură, alături de animale, fapt care l-a influenţat foarte mult mai târziu, în viaţa lui artistică şi în operele sale. Copil fiind, a început să câştige primii bani vânzându-şi propriile desene, către vecini şi colegi. În liceu își distra colegii imitându-l pe Charlie Chaplin, iar noaptea se furişa, fără să știe părinții, la teatrul din oraş, pentru a juca în scenete comice. A fost caricaturist la revista liceului şi frecventa cursuri de seral la Institutul de Artă din Chicago. Făcea desene patriotice, mai toate având ca temă Primul Război Mondial, de care era foarte interesat.
La 16 ani, a abandonat liceul pentru că îşi dorea să se înroleze în armată, dar a fost respins, pentru că nu avea vârsta necesară. S-a îndreptat spre Crucea Roşie, dorindu-şi să se implice în orice fel în război. A devenit şofer de ambulanţă la Crucea Roşie şi a fost trimis în Franţa, unde s-a remarcat prin faptul că el conducea singura maşină care era acoperită cu personaje desenate (de el). Se mută ulterior în Kansas City, unde încearcă să obţină un post de caricaturist la un ziar. Nu reușește și își ia o slujbă în care crea reclame pentru reviste şi cinematografe. Începe să fie interesat de animații.
Începe să producă filmuleţe de desene animate, după ce îşi făcuse un prieten cu aceleaşi ambiţii şi talent: Ubbe Iwerks, unul dintre pionierii animaţiilor. Cei doi își fondează o firmă în comun, în ianuarie 1920, însă dau faliment în scurt timp. În 1922, Disney înființează o nouă firmă, Laugh-o-Gram Films, pentru a realiza 12 filmuleţe animate, la cererea unui client. Şi-a angajat şi prietenul, pe Iwerks, alături de alţi pionieri ai animaţiei, însă nu reușește nici acum să iasă din conul de umbră. La sfârşitul anului 1922, Disney locuia la birou şi se spăla în gară. A dat din nou faliment, iar cu ultimii bani şi-a cumpărat un bilet spre Hollywood, California.

Hollywood, orașul de naștere al lui Mickey Mouse

Naşterea lui Mickey Mouse

La Hollywood, Walt Disney își deschide o nouă firmă, împreună cu fratele său, Roy, în octombrie 1923. Inițial face o serie de filmuleţe în care apărea o fetiţă pe nume Alice, care interacţiona cu personaje desenate şi animate. Urmează iepuraşul Oswald, care s-a bucurat de succes imediat după lansare, dar care i-a adus şi o dezamăgire la fel de mare – fraţii Disney au pierdut drepturile pentru personaj şi serial, în favoarea distribuitorului. Refuzând să se conformeze cerinţelor companiei Universal, Disney şi-a pierdut şi cea mai mare parte din echipă, rămânând iar numai cu prietenul său, Ubbe Iwerks, care îl urmase în California.
Împreună cu acesta, Disney l-a creat pe Mickey Mouse, în 1928. Ideea unui personaj şoricel a avut-o Walt, care se declara ataşat de aceste animăluţe – a şi ”adoptat” unul, de altfel, pe vremea când avea Laugh-o-Gram Films şi dormea la birou. Pe baza schiţelor lui Disney, Iwerks l-a desenat şi l-a retuşat pe Mickey, până în forma cunoscută astăzi. Soţia lui Disney, Lillian, a botezat personajul cu numele Mickey, pentru că numele ales de Walt fusese Mortimer, iar ea îl considera nepotrivit. Walt Disney însuşi i-a împrumutat vocea lui Mickey, până în 1947, şi i-a definit personalitatea.
Primul film în care a apărut Mickey Mouse a fost unul scurt şi mut, intitulat “Plane Crazy”, dar din nou rezultatele sunt unele sub așteptări.
Walt Disney şi-a dat seama că trebuie să schimbe ceva şi a schimbat totul: a făcut primul film de animaţie cu sunet, în care sunetul se şi sincroniza cu mişcarea buzelor, intitulat “Vasul cu aburi Willie”. Acesta are succes imediat.
Mickey Mouse era deja celebru, iar pasul următor a fost un serial intitulat “Silly Symphonies”. Walt Disney avansează și cu tehnica și produce “Flowers and Trees”, pentru care a primit şi un premiu Oscar.
Din 1935 serialul cu Mickey Mouse devine color, iar în jurul şoricelului apar și alte personaje – Donald, Goofy, Pluto. Dintre toţi, Donald a avut cel mai mare succes, fiind cel mai popular personaj Disney din toate timpurile, imediat după Mickey.

O statuetă Oscar mare și 7 mici, pentru ”Albă ca Zăpada și cei pitici”

În 1934 începuse un proiect şi mai mare: un film de lungmetraj, în întregime animat, colorat și cu sunet. Se numea “Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici”. Angajează chiar şi un profesor universitar în echipa sa şi încearcă efecte speciale şi tehnici noi de animaţie. Împrumută bani și produce filmul, care are premiera în decembrie 1937, iar în februarie 1938 e distribuit către public. Succesul a fost imens, iar câştigurile iniţiale au fost de 8 milioane de dolari, o sumă exorbitantă în acele timpuri. Walt Disney a primit, la ceremonia de decernare a premiilor Oscar, o statuetă obişnuită şi alte şapte mici, pentru această producție.

Disneyland sau tărâmul distracției pentru copii

Walt Disney își mai dorea ceva: un loc în care să îşi petreacă timpul copiii, împreună cu părinţii. Fiind îndrăgostit de trenuri încă din copilărie, şi-a instalat unul chiar şi acasă, unde avea amenajat un mic parc de distracţii pentru fetele sale. Construcţia parcului din California a început în 1954, fiind terminat şi deschis pe 17 iulie 1955, după numai un an şi circa 17 milioane de dolari investiţi. Deși mulți se temeau de un nou faliment, parcul a avut un succes imens, iar în următorul deceniu a fost vizitat de 50 de milioane de oameni, inclusiv regi, regine şi preşedinţi. Zece ani mai târziu, prin Programul de îmbunătăţire a vieţii urbane, Walt a demarat proiectele pentru grandiosul Disney World, din Florida. Proiectul includea un parc de distracţii, o staţiune turistică şi un prototip al “Oraşului de mâine”, aşa cum îl vedea Walt Disney. Construcţia acestui complex a durat mai mult, iar Walt Disney a murit în 1966, înainte să îşi vadă şi acest vis finalizat.
S-a stins din viață la 15 decembrie 1966, la numai zece zile după ce împlinise vârsta de 65 de ani, din cauza unui cancer la plămâni.

De la un șoricel, la un imperiu

Fratele său, Roy, şi fiicele lui i-au continuat proiectul şi au deschis Disney World, în 1971.
Actualmente, Disney înseamnă un adevărat imperiu de miliarde de dolari și reprezintă destinaţii de vacanţă pentru familii, parcuri tematice în mai multe părţi ale lumii, parcuri acvatice, hoteluri, studiouri de film şi posturi de televiziune.
O altă realizare a lui Walt Disney este Institutul de Artă din California (CalArt), înfiinţat de cineast în 1961. Preocupat de educaţia copiilor, Disney şi-a dorit un loc unde tinerii pasionaţi de artă să studieze împreună. După moartea sa, o pătrime din averea lui a fost direcţionată spre CalArt, bani folosiţi pentru construirea campusului din jurul instituţiei de învăţământ; de asemenea, a instituit mai multe fundaţii caritabile. Şi această direcţie, a carităţii, a fost continuată de fiicele sale.
O cunoscută expresie a lui Walt Disney continuă să fie o inspiraţie: “Dacă o poţi visa, o poţi face. Tot timpul să vă aduceţi aminte că acest lucru a pornit de la un şoarece”.
Pe parcursul vieții, Walt Disney a câștigat 22 de premii Oscar și a fost nominalizat de 59 de ori. A câştigat primul Oscar în 1932, pentru un desen animat scurt, ”Flowers and trees”. La aceeaşi categorie a mai câştigat ulterior alte şapte premii. A avut chiar şi o nominalizare pentru cel mai bun film, ”Mary Poppins” (1964), dar a pierdut în faţa peliculei ”My fair lady”.
Dar obține cu ”Mary Poppins” alte cinci premii Oscar, la alte categorii. Disney a mai primit şi patru Oscaruri onorifice: pentru crearea lui Mickey Mouse, pentru Albă ca Zăpada, pentru Fantasia şi pentru contribuţiile sale la ”designul” de sunet. (Autor : Alexandru Balaci)

Bibliografie:

https://www.britannica.com/biography/Walt-Disney
https://www.biography.com/business-figure/walt-disney
https://www.imdb.com/name/nm0000370/bio