2022 . december 6.

 

Olcsóbb lett az üzemanyag

Az elmúlt hónaphoz viszonyítva a benzin átlagára 4,6 százalékkal csökkent. Ez egy tele tank esetében 16,5 lej megtakarítást jelent. A gázolaj ára 6,1 százalékkal lett alacsonyabb, ami azt jelenti, hogy 26 lejjel kerül kevesebbe teletölteni a gépkocsink üzemanyag-tartályát.

Bukarestben a normál benzin átlagára 6,61 lej, a gázolajé pedig 7,78 és 8,02 lej között változik, azt követően, hogy a kormány által elrendelt 50 banis csökkentést is alkalmazzák a forgalmazók. A benzinárat tekintve Románia az Európai Unióban a hatodik, a gázolaj tekintetében pedig a 11-ik legolcsóbb ország. (Radio România Actualităţi)

Alexandru Rafila: Nincs szó kötelező vizitdíjról

Az egészségügyi miniszter Marosvásárhelyen nyilatkozott erről a közszolgálati rádiónak. Szerinte a sajtóban és a közösségi térben többen félreértették a szaktárca egyik elképzelését, amelyet az Országos Egészségügyi Stratégia keretében ismertetett. Az Egészségügyi Minisztérium ugyanis nem kíván vizitdíjat bevezetni a kórházakban vagy a klinikákon. Mindössze arról van szó, hogy kísérleti jelleggel bevezetnék annak lehetőségét, hogy a betegeket fizetség ellenében munkaidőn túl is fogadják az orvosok.

Rafila szerint a szaktárca arra kíváncsi, hogy az orvosok hajlandóak-e túlórát vállalni, amennyiben ezt külön megfizetik nekik. A páciensek számára ez azt is jelentené, hogy amennyiben hajlandóak ezért fizetni, akkor megválogathatják, hogy melyik orvos vizsgálja, kezelje, vagy műtse meg őket, ez azonban nem jelenti azt, hogy a szóban forgó páciensek nem kapnák meg ingyenesen is az egészségügyi szolgáltatásokat. A miniszter hangsúlyozta, hogy egy választási lehetőségről van szó, amelyet kísérleti jelleggel mindössze két-három egészségügyi intézményben vezetnének be. A kezdeményezést még meg kell vitatni és lehet, hogy nem is fogják elfogadni – mondta a miniszter, majd a javaslat előnyeit ismertette: „Ahelyett, hogy adót fizetnél egy bizonyos összeg után, ezt a pénzt egyfajta magán-egészségbiztosításra is elköltheted és nem hinném, hogy ez rossz dolog. Tehát egy évi kb. 400 eurós összegért minden alkalmazott alanya lehetne egy pótlólagos egészségbiztosításnak, amelyiknek olyan elemei is lennének, amelyek nem szerepelnek az alapcsomagban” – magyarázta a tárcavezető. A javaslat része az Országos Egészségügyi Stratégiának, amelyet közvitára bocsátottak. Alexandru Rafila hozzátette, hogy nem az ő személyes ötletéről, hanem szakértők egy csoportjának a kezdeményezéséről van szó. (Radio România Actualităţi)

Egyelőre nem kötelesek megmondani, hogy mi van a levesben

Jövő év márciusára halasztotta az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) annak a rendelkezésnek az alkalmazását, amelynek értelmében a vendéglők kötelesek tájékoztatást adni a kínálatukban szereplő ételek és italok összetevőiről és tápértékéről.

A döntést az intézmény azt követően hozta meg, hogy egyeztetett a vendéglátóipar képviselőivel. Az addig hátralévő időben gyakorlati útmutatásokat kapnak a vendéglősök arra nézve, hogy miként készítsék el a különböző étlap-típusokhoz mellékelendő adatlapokat. Eredetileg e hónaptól kellett volna érvénybe lépnie a szóban forgó rendelkezésnek. (RADOR Hírügynökség)

Megegyeztek az éves költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés törvényeinek elfogadásáról

A szóban forgó jogszabályok tervezeteinek ma kell megjelenniük, a Pénzügyminisztérium honlapján, miután tegnap a kormánypártok vezetői elfogadták a törvények parlamenti vitájának ügymenetét, tekintettel azokra a szabályozásokra is, amelyek értelmében 2023. január 1-jétől nő a közalkalmazottak bére és a nyugdíjpont értéke.

Kormányzati források szerint csütörtökön jelenik meg az a sürgősségi kormányrendelet, amely a bér- és nyugdíj-emeléseket szabályozza és ugyancsak csütörtökön küldik el a parlamentnek a költségvetési törvényeket. Ez utóbbiak vitája pénteken kezdődik a szakbizottságokban.

Az éves költségvetési törvény tervezete a belső nemzeti össztermék nominális értékének 11 százalékos növekedésével és 4,4 százalékos költségvetési hiánnyal számol, miközben a gazdasági növekedés becsült ütemét 2,8 százalékban határozták meg.

A jogszabály értelmében jövőre a beruházások 7,2 százalékkal, azaz 110 milliárd lejjel nőnek, a nyugdíjakat általában 12,5 százalékkal, a katonai nyugdíjakat pedig 5,1 százalékkal tervezik emelni. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin