Aderarea României la Spaţiul Schengen, subiect principal pe agenda reuniunii miniştrilor europeni ai justiţiei şi afacerilor interne

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Două zile ne mai despart de o reuniune decisivă a miniştrilor europeni de interne şi justiţie, care urmează să se pronunţe asupra aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen. Mai multe state au exprimat, inclusiv în ultimele zile, obiecţii faţă de intrarea României şi Bulgariei sau numai a Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie. Motivul opoziţiei îl reprezintă problema nerezolvată a migraţiei ilegale pe ruta Balcanilor de Vest. În schimb, Comisia Europeană a transmis, ieri, un nou mesaj de susţinere a României şi a prezentat un plan de gestionare a valului migrator. Cătălina Creţu relatează:
Reporter: Aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen va fi principalul punct pe agenda reuniunii de joi a miniștrilor europeni de justiție și afaceri interne. Executivul comunitar susține acest demers și a reafirmat chiar ieri că țara noastră îndeplinește toate criteriile. Însă mai multe state, între care Olanda, Suedia și Austria, au exprimat unele obiecții față de intrarea în spațiul de liberă circulația a României și Bulgariei sau numai a Bulgariei. În prezent, doar guvernul de la Viena își menține opoziția, din cauza problemei imigrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest. Este o situație pe care statele central-europene, în special Austria și Ungaria, încearcă să o rezolve de mult timp. Ruta Balcanilor Occidentali a devenit unul din punctele majore de presiune migratorie, cu o dublare aproape a numărului migranților veniți pe această direcție. În total, în primele 10 luni ale acestui an au fost detectate peste 280 de mii de intrări clandestine în Uniunea Europeană, dintre care peste 120 de mii au fost dinspre Balcanii Occidentali. Tocmai de aceea, Comisia Europeană a prezentat ieri un plan de acțiune cu 20 de măsuri pentru combaterea migrației ilegale, în încercarea de a atenua îngrijorările majore exprimate de Austria în acest sens. Soluția a fost salutată și de Guvernul României care, prin purtătorul de cuvânt, Dan Cărbunaru, și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la aplicarea acestui plan:
Dan Cărbunaru: România reiterează întreaga sa disponibilitate de a contribui activ și consistent la implementarea măsurilor și acțiunilor propuse de Comisia Europeană în deplin spirit european de solidaritate și responsabilitate, în colaborare strânsă cu restul partenerilor europeni.
Reporter: Printre măsurile propuse de Comisia Europeană în planul de acțiune privind Balcanii de Vest se numără îmbunătățirea sistemelor de gestionare a frontierelor, proceduri de azil accelerate sau alinierea politicilor de vize./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 decembrie)