Ministrul mediului, Tánczos Barna, a fost prezent la Camera Deputaților, la ora destinată guvernului

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Ministrul mediului, Tánczos Barna, a fost prezent luni la Camera Deputaților, la ora destinată guvernului. Invitația a venit din partea grupului parlamentar al AUR, iar tema discuțiilor a fost criza lemnelor de foc pentru populație, relatează corespondentul RRA, Cătălin Purcaru.
Reporter: Romsilva și proprietarii privați, respectiv unitățile administrativ-teritoriale, au pus în acest an pe piață o cantitate de lemn de foc cu peste un milion de metri cubi mai mare față de 2021, a argumentat cu cifre ministrul mediului, Tánczos Barna. El a precizat că prețul lemnului de foc variază de la o regiune la alta, motiv pentru care a intervenit plafonarea la 400 de lei, iar în paralel Romsilva a luat măsuri pentru asigurarea lemnului de foc și pentru anul viitor.
Tánczos Barna: Am făcut un plan de investiții prin care vom crea 178 de noi depozite de lemn de foc, vom moderniza cele 240 de centre deja existente create la Romsilva. În următorii doi-trei ani vom avea un buget de peste 60 de milioane de euro, buget de investiții.
Reporter: Liderul AUR, George Simion, a atras atenția că au trecut două luni de la plafonarea lemnului de foc prin ordonanță de urgență, care a bulversat piața și a afirmat că toți cetățenii trebuie să aibă acces la resursă.
George Simion: V-ați bătut joc de românii care într-adevăr, în Suceava, în Bistrița nu sunt probleme cu lemnul de foc în momentul ăsta. Prețul este sub 400 de lei. Dar ce vă faceți cu românii care trăiesc în Constanța, în Giurgiu?
Reporter: USR l-a acuzat pe ministru de lipsă de curaj în luarea măsurilor corecte pentru populație, în condițiile în care dispune de specialiști și de toate resursele. Reprezentantul PNL a precizat că prioritatea guvernului a fost protejarea populației, dar a admis că efectele ordonanței de urgență nu au fost cele așteptate, în timp ce reprezentantul PSD a reproșat Ministerului Mediului blocarea unor capacități energetice, cum ar fi microhidrocentralele. /abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 decembrie)