Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat ce presupune proiectul noii Strategii Naționale de Sănătate

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că au apărut deja informații în spațiul public înțelese greșit din proiectul noii Strategii Naționale de Sănătate. Aflat la Târgu Mureș, el a explicat că autoritățile nu intenționează să introducă coplata în spitalele de stat, ci doar posibilitatea ca pacienții să poată alege să meargă la consult în afara orelor de program ale specialistului. Declarațiile ministrului sănătății au fost urmărite de corespondenta RRA, Marcela German:
Reporter: Ministrul sănătății a precizat că este vorba de un proiect pilot care vrea să testeze dacă medicii ar fi dispuși să lucreze suplimentar contra cost, la cererea expresă a unor pacienți.
Alexandru Rafila: Nu este vorba de nicio taxă suplimentară, nu e vorba de niciun fel de taxare dublă. Este vorba doar de un proiect pilot propus. Pacientul plătește la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de un anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul este în vreun fel împiedicat să aibă acces la serviciile obișnuite. E vorba de o opțiune. Propunerea de pilot este doar pentru una sau două sau trei unități sanitare. În anul 2026, pentru medicii din spitalul respectiv, dacă doresc să lucreze peste program, să poată să o facă în regim privat dacă există solicitări dincolo de program.
Reporter: Ideea încă trebuie dezbătută și poate să nu fie agreată, a mai spus Alexandru Rafila, după care a făcut referire la avantajele pe care le poate oferi sistemul de deductibilități din România.
Alexandru Rafila: Asta înseamnă că, dacă în loc să plătești impozit pentru o anumită sumă de bani, poți să utilizezi acea sumă de bani ca să ai o asigurare suplimentară de sănătate și nu cred că ar fi un lucru rău. Deci cred că deductibilitate în jur de 400 de euro pe an pentru fiecare persoană angajată ar putea să facă subiectul, de exemplu, al unei asigurări suplimentare care să ofere servicii care nu fac parte din pachetul de bază.
Reporter: Proiectul Strategiei Naționale de Sănătate lansat în dezbatere publică a fost elaborat de un grup de experți în sănătate publică, și nu de Ministerul Sănătății, a mai precizat Alexandru Rafila./mcimpoaca/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 decembrie)