Sfântul Nicolae, ocrotitorul tinerilor si copiilor

Context

Sfântul Nicolae este sărbătorit creștinii ortodocși și romao-catolici, în fiecare an, la data de 6 decembrie. Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, dar și al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept.

Sfântul Nicolae

Istoria arată că Sfântul Nicolae a trăit în vremea împăraţilor  Diocleţioan şi Maximlian. S-a născut  în jurul anului 280, în provincia Lichia din Turcia.

A primit o educație aleasă, la vestite școli ale epocii. A iubit virtuțile, viața curată și fiind dedicat semenilor, a devenit preot, apoi episcop al cetății Mira din ținutul Lichia (astăzi localitatea Demre din Turcia, pe malul Mării Mediterane). Sfântul Nicolae a fost întemnițat în timpul persecuțiilor dispuse de împărații romani Dioclețian și Maximilian. În urma Edictului de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creștinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei. Alături de alți Părinți ai Bisericii, a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic apărător al credinței creștine împotriva ereziei ariene.

Scrieri istorice fac referire la fapte minunate săvârșite de Sfântul Nicolae: salvarea de la moarte a trei bărbați condamnați fără vină de un slujbaș imperial, aducerea unor ajutoare neașteptate unor familii aflate pe punctul de a săvârși nelegiuiri pentru a-și câștiga pâinea și multe altele. Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează bunătății cu care era înzestrat Sfântul Nicolae și obiceiului său de a-i ajuta pe cei nevoiași.

Povestea darurilor împărţite de pe furiş de Moş Nicolae datează de mii de ani. Legendele spun că el a ajutat trei fete sărmane din oraşul său, aducându-le în dar noaptea, fără a fi văzut, daruri de zestre. Casa în care locuiau cele trei fete sărmane era una sărăcăcioasă, tatăl acestora plănuind  să le oblige să se prostitueze, pentru a scăpa de lipsuri. Sfântul Nicolae a auzit  nenorocirea fetelor şi a familiei, care se petrecea nu departe de locuinţa sa, şi astfel le-a ajutat noaptea pe furiş, aruncând  pe geam în camera fetei celei mari, gata de măritiş,   o pungă cu galbeni.  Povestea s-a repetat  şi când  a venit vremea  de măritiş pentru cea de a doua fată. Însă când a venit vremea şi celei de a treia, tata lor a stat de pază să afle cine este acela care face atât mult bine fetelor lui. În noaptea cu pricina, când tatăl se stădea la pândă, Nicolae  s-a urcat pe casă şi a dat drumul pe horn unei punguliţe cu galbeni, care a ajuns într-o şosetă pusă la uscat.Tatăl fetelor a fost rugat de Nicolae să păstreze secretul, dar acesta nu a reușit. De atunci şi până azi, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, oamenii dragi și în special copiii primesc daruri de la Moş Nicolae, în special dulciuri și fructe.

Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, despre care se spune că a săvârșit multe minuni în Mira Lichiei se află în mare parte la Bari, în sudul Italiei, în Catedrala „Sfântul Nicolae. În România se află mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Prețiosul și sfântul odor a fost adus aici de către Mihai Viteazul

6 decembrie este ziua care marchează începutul sărbătorilor de iarnă și perioada cadourilor. Tradiția pune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii care au fost cuminți tot anul primesc cadouri, dulciuri și fructe în ghetuțe, în timp ce aceia care au fost cuminți primesc de la Moș Nicolae o nuielușă.

Când ninge de ziua Sfântului Nicolae, e semn că Moşul îşi scutură barba şi iarna poate să înceapă. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul. (Autor: Alexandru Balaci)

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Saint-Nicholas

Saint Nicholas

https://historia.ro/sectiune/general/cine-este-si-de-unde-vine-mos-nicolae-585787.html