Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Românii sunt cei mai generoşi dintre europeni, în condiţiile în care 26% dintre participanţii la un sondaj au spus că vor dona şi anul acesta de Crăciun, aşa cum au făcut în anii precedenţi, iar 37% dintre ei ar putea sprijini financiar organizaţii neguvernamentale, dacă le-ar rămâne fonduri după cumpărăturile de sărbători. De asemenea, România a înregistrat cea mai mică rată de răspunsuri ‘Nu mă interesează să susţin organizaţiile de caritate’ – 12,7%. Sondajul a fost realizat de aplicaţia financiară Revolut şi a cuprins peste 7.000 de respondenţi din 7 ţări europene, dintre care 1.000 în România.

În ultimii 2 ani, românii au donat peste 1,45 milioane de euro organizaţiilor caritabile, direct în aplicaţie. Utilizatorii au colectat astfel prin donaţii a treia sumă totală, în topul pieţelor unde Revolut oferă această funcţionalitate. 20 de organizaţii caritabile globale şi locale sunt prezente în funcţia Donaţii din Revolut, pentru clienţii din România, printre care Crucea Roşie Română, Dăruieşte viaţă, Asociaţia Magic, Fundaţia Regală Margareta a României, Hope and Homes for Children Romania, SOS Satele Copiilor, Hospice Casa Speranţei, Code for Romania.

Ioan Silviu Lefter, care reprezintă Crucea Roşie Română, a arătat că în campania ‘Umanitatea nu are graniţe’, lansată în februarie, odată cu debutul conflictului armat din Ucraina, a fost strânsă suma de 833.000 de euro din donaţiile Revolut şi ale utilizatorilor săi. Suma a fost folosită atât pentru ajutorarea cetăţenilor ucraineni rămaşi în Ucraina, prin transporturi umanitare, cât şi a celor aflaţi în România, care au beneficiat de consultaţii medicale, magazine sociale, centre de zi, tabere de socializare pentru copii şi multe alte activităţi care să le faciliteze incluziunea socială şi accesul la hrană, la sănătate, la normalitate.

Bogdan Ivănel, fondatorul organizaţiei de tehnologie civică Code for Romania, a anunţat că, în ultimele 9 luni, organizaţia şi-a canalizat eforturile înspre a construi infrastructura digitală de care refugiaţii ucraineni aveau nevoie iar până acum a reuşit să sprijine peste 1,2 milioane de refugiaţi ucraineni.

„SOS Satele Copiilor România” oferă protecţie, grijă şi dragoste copiilor care nu mai au familia alături sau riscă sa o piardă. Acum, peste 1000 de copii şi tineri sunt sprijiniţi să crească armonios în familiile lor sau în Căsuţele SOS, alături de fraţii sociali şi Mamele SOS. Alte mii de beneficiari sunt parte din proiectele derulate de asociaţie, inclusiv din programul SOS de urgenţă pentru familiile din Ucraina, a subliniat Diana Podaru, Director General „SOS Satele copiilor”.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.