2022. december 7.

Ma kezdődik a Gaudeamus Könyvvásár

A közszolgálati rádió által szervezett rendezvénynek a Romexpo B2-es pavilonja ad helyt. A Gaudeamus az ország legnagyobb könyvvására, amelyik immár negyedszázados múltra tekinthet vissza. A vásár december 11-g ingyenesen látogatható naponta 10 és 20 óra között. Az ünnepélyes megnyitóra szerdán 12 órakor kerül sor.

A Gaudeamus Könyvvásár számokban: közel 7900 négyzetméteren hozzávetőleg kétszáz résztvevő várja a látogatókat, könyvekkel, hanglemezekkel, játékokkal; a vásáron mintegy 600 kulturális eseményre, könyv- és hanglemez bemutatókra, pódiumbeszélgetésekre kerül sor.

A Gaudeamuson, a hagyományoknak megfelelően, egyéb kulturális és jótékonysági rendezvények is helyet kapnak, mint például a középiskolások számára rendezett Mircea Nedelciu felolvasóverseny, a Románia Olimpikonjai nevű díjkiosztó, amelyen a közszolgálati rádió jutalomban részesíti a tantárgy-olimpiákon sikeresen szereplő diákokat. Ezen a kiosztott díjak összértéke eléri a 25 ezer lejt, amelyet a Lions Club Millenium Bucharest Egyesület ajánlott fel; Pick up a Secret Story néven a közrádió és a Hospice Casa Speranţei Alapítvány partneri együttműködésében adománygyűjtésre is sor kerül. A látogatók könyveket adományozhatnak az alapítvány által gondozottaknak, azonban a kötetek címe és tartalma titokban marad, mindaddig, amíg a páciensek ki nem nyitják azokat. (Radio România Actualităţi)

Egy év kihagyás után folytatódik Fehér megyében a HPV vírus elleni oltási kampány

A humán papilloma vírus (HPV) felelős a méhnyakrák kialakulásáért. Fehér megyében tavaly az oltóanyag hiánya miatt felfüggesztették a tinédzser korú lányok immunizálását. Most közel 1300 dózis oltóanyagot osztottak szét a családorvosok között és ez fedezi a tavaly októberben benyújtott igényeket. Az oltást azok a 11 és 18 év közötti lányok kaphatják meg, akiknek a szülei, vagy törvényes képviselői ezt igényelték – közölte ma reggeli hírműsorában a közszolgálati rádió. (Radio România Actualităţi)

A Foksány – Bákó autópálya három szakaszának megépítésére kiírt közbeszerzési pályázatot a legerősebb romániai utépítő céggel írhatják alá

Ezt ma közölte a Közlekedésügyi Minisztérium. Az A7-es jelzésű Moldvai Autósztráda közel száz km hosszú és az átadás határideje 2025 júniusa. Az Országos Helyreállítási Tervből finanszírozott munkálat értéke 6,5 milliárd lej. Az Útügyi Igazgatóság a közeljövőben jelenti be az A7-es autópálya utolsó, Bákó – Páskán szakasz megépítésére kiírt közbeszerzési pályázat nyertesét. (RADOR Hírügynökség)

Üzemanyag-tartály robban fel Galacon

Ma reggel a megyeszékhely egyik üzemanyag-elosztó vállalatának telephelyén egy 60 ezer literes tartály felrobbant, majd tűz ütött ki a helyszínen. A tüzet sikerült elszigetelni és eloltani – közölte a Sürgősségi Helyzetek Galac Megyei Felügyelősége. Személyi sérülés nem történt, azonban az anyagi kár jelentős. (Radio România Actualităţi)

Románia és Bulgária legfőbb ügyészeinek találkozója

Ivan Ghesev bolgár és Gabriela Scutea román legfőbb ügyész azt követően folytattak megbeszéléseket, hogy Szófiában véget ért a “Stop hate Speech” (Stop gyűlöletbeszéd) nemzetközi konferencia.

A  megvitatott témák között szerepelt a két intézmény hatásköreinek tisztázása a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc területén, valamint azok az intézkedések, amelyekkel a két bűnüldöző intézmény reagál a legújabb regionális kihívásokra. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin