Bruxelles – Vot negativ în privința aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen

Vot negativ astăzi la Bruxelles, în privința aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen de liberă circulație începând cu 1 ianuarie, deși la reuniunea miniștrilor europeni de interne majoritatea statelor membre s-au pronunțat ‘pentru’ și doar 2 împotrivă. Decizia avea însă nevoie de unanimitate pentru a fi adoptată. În schimb, Croația, pentru care s-a votat separat, anunță că a primit undă verde. Detalii ne aduce acum, în direct, trimisul special al RRA, Cătălin Purcaru. Bună ziua, Cătălin!
Reporter: Bună ziua! Într-adevăr, două state au votat negativ pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație Schengen – vorbim despre Austria și Olanda. Delegația olandeză a menționat însă că s-a exprimat negativ doar în cazul Bulgariei, în condițiile în care nu a existat o separare a dosarelor celor 2 state candidate. Anterior, reprezentanții Germaniei și Luxemburgului au încercat să condiționeze votul Austriei prin faptul că se vor opune aderării Croaței la zona Shengen, însă fără succes. Croația a fost admisă în în spațiul Schengen și va intra de la începutul anului cu frontierele terestre, iar de la începutul lunii martie anul viitor cu cele aeriene.
În privința României și Bulgariei, o soluție ar fi ca, săptămâna viitoare, subiectul aderării să fie propus pentru includerea pe agenda Comisiei Consiliului European de către președintele României, Klaus Iohannis./amirea

RRA – 8 decembrie