Clasa politică a condamnat unanim rezultatele votului privind aderarea României la Spațiul Schengen

Realizator: Pavel Ionescu – La București, clasa politică a condamnat unanim rezultatele JAI de joi. Premierul Nicolae Ciucă și-a întrerupt ședința de Guvern pentru a susține o declarație în care și-a exprimat profunda dezamăgire față de lipsa consensului de la Consiliul JAI. De la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis remarcă, la rândul său, că opoziția Austriei, regretabilă și nejustificată, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.
Reporter: Oana Bâlă – Lipsa consensului de joi, în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și pentru cetățenii români – a afirmat președintele Klaus Iohannis și a precizat că România merita să primească un vot favorabil. Șeful statului a mai susținut că atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de la Bruxelles riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene și a menționat că țara noastră va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum. Aderarea la Schengen este obiectiv strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge – a mai spus președintele României. Și premierul Nicolae Ciucă a reacționat la anunțul privind blocarea aderării țării noastre la Spațiul Schengen. Șeful executivului și-a exprimat profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului Justiție și Afaceri Interne și a subliniat că votul Austriei este unul nejustificat.
Nicolae Ciucă: Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue de ani de zile pentru protejarea granițelor externe europene, toate cu o singură și nejustificată excepție – Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre, pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agențiilor Uniunii Europene, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene. Am recunoscut dificultățile statelor membre care se află sub presiuni migratorii și am acționat întotdeauna solidar și activ în a găsi soluții în plan european. Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria.
Reporter: Premierul Nicolae Ciucă a ținut să sublinieze că România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen și va continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 decembrie)