EURACTIV: Austria își reiterează amenințarea de a se opune extinderii spațiului Schengen

Austria își va folosi dreptul de veto pentru a se opune admiterii României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație al UE, Schengen, a reiterat marți ministrul Afacerilor Europene, Karoline Edtstadler.

Miniștrii de interne din UE urmează să decidă aderarea la spațiul Schengen a Bulgariei, României și Croației, trei țări despre care Comisia Europeană spune că sunt pregătite să adere la zonă.

„ Nu putem vota în favoarea extinderii spațiului Schengen, deoarece aceasta implică și problema securității cetățenilor europeni ”, a declarat marți ministrul Edtstadler, după o întâlnire cu omologul său suedez.

Spațiul Schengen „ nu funcționează ”, a adăugat ea, subliniind că 75% dintre solicitanții de azil neînregistrați ajung în Austria, ceea ce nu respectă legislația europeană.

În perspectiva votului de joi, Croația ar trebui să fie acceptată în zona fără vize, dar lucrurile ar putea fi mai complicate pentru Bulgaria și România.

Opoziția față de aderarea Bulgariei este condusă în prezent de Austria și Țările de Jos, în timp ce România se confruntă acum doar cu Austria, întrucât Suedia și Țările de Jos au renunțat recent la opoziția lor. Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a subliniat marţi opoziţia Vienei faţă de Bulgaria şi România.

Suedia, al cărei guvern minoritar se bazează pe sprijinul extremei drepte, este următoarea țară care deține președinția rotativă a UE, din ianuarie 2023. Suedezii „vin la momentul potrivit” pentru a aborda subiectul, a subliniat Edstadler.

Țara nordică, care a fost cândva un copil model când vine vorba de imigrație, este din ce în ce mai ostilă. Suedia are „multă experiență cu un număr mare de migranți”, a spus doamna Edtstadler, adăugând că este sigură că suedezii pot menține subiectul pe ordinea de zi.

În Bulgaria, președintele și unii miniștri au reacționat la comentariile premierului olandez, care a indicat că se poate trece granița cu Bulgaria cu o mită de 50 de euro.

EURACTIV (Franța), 8 decembrie 2022