Executivul va adopta mai multe măsuri fiscale, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Legea bugetului de stat pe anul viitor va fi aprobată în şedinţa de Guvern, care va începe peste aproximativ două ore.

Potrivit documentului, bani mai mulţi vor primi ministerele Dezvoltării, Apărării şi Familiei, în timp ce pentru Energie, Sănătate sau Justiţie sunt prevăzute alocări mai mici. Tot astăzi, Executivul va adopta mai multe măsuri fiscale, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Reporter: Andrei Şerban – În ședința Guvernului de astăzi se dorește adoptarea ‘Ordonanței Trenulețul’, care conține toate măsurile sociale care vor fi aplicate de la 1 ianuarie, legea plafoanelor bugetare și strategia fiscal-bugetar.

După aceste acte normative, va fi aprobată legea bugetului de stat și cea a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor. Bugetul este structurat pe o creștere economică de 2,8 procente din PIB, o rată anuală a inflației de 8%, un număr de salariați în creștere și o rată a șomajului în scădere, până la 2,7%.

Mai mulți bani vor primi ministerele Apărării, Dezvoltării, Transporturilor și Educației, iar mai puțini bani față de anul acesta vor primi domeniile Energie, Justiție și Sănătate. Cele două bugete vor asigura majorarea de la 1 ianuarie a cuantumului brut al salariilor bugetarilor cu 10 procente, creșterea punctului de pensie cu 12,5%, dar și creșterea salariului minim de bază brut la 3.000 de lei lunar.

După ce vor fi adoptate cele două bugete, acestea vor fi trimise mâine Parlamentului pentru demararea procedurii de dezbatere și aprobare./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 decembrie