Reacţii ale liderilor partidelor după respingerea României de aderare la Schengen

Realizator: Pavel Ionescu – Toate partidele din Parlamentul României, indiferent de familia politică de care aparțin, la putere sau în opoziție, deplâng nedreptatea pe care România și românii au suferit-o joi. O atitudine opacă din partea Austriei, o decizie mizerabilă, nedreaptă, un dublu standard flagrant – sunt calificativele care au curs joi la București.
Reporter: Amalia Bojescu – Unitatea și stabilitatea europeană au primit o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca în vremuri grele să își abandoneze camarazii europeni și să servească în schimb intereselor Rusiei, consideră liderul PSD, Marcel Ciolacu. În opinia sa, este clar că Austria s-a decuplat de Europa și cu siguranță vor exista consecințe în urma acestui vot, pe care Marcel Ciolacu îl consideră absurd. Mai spune liderul PSD că România are obligația să continue acest demers.
Marcel Ciolacu: Un sentiment de umilință a românilor, pentru că am îndeplinit toate condițiile. Este un eșec al dreptei europene. Este totuși și un eșec al Comisiei Europene, pentru că au făcut recomandarea ca România și Bulgaria să intre în Spațiul Schengen și au detaliat toate controalele făcute atât în România, cât și în Bulgaria și că îndeplinim absolut toate condițiile.
Reporter: Partenerii de guvernare, cei de la UDMR, consideră că decizia de neadmitere a României în Spațiul Schengen este una rușinoasă, care respinge chiar ideea de solidaritate europeană. Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler spune că decizia merge și împotriva Comisiei Europene, pe care o discreditează.
Iuliu Winkler: Comisia Europeană, care a terminat Mecanismul de Cooperare și Verificare, pentru a demonstra Olandei că acele obiecțiuni care veneau din Olanda sunt astăzi fără temei, sigur că obiecțiunile Austriei sunt în același fel foarte ușor de demontat și s-a și întâmplat acest lucru, dar se vede clar că obiectivul politic, de politică internă, a fost deasupra ideii de solidaritate europeană și eu spun că a fost deasupra nu numai interesului României, dar și interesului Uniunii Europene.
Reporter: Din opoziție, liderul USR, Cătălin Drulă, consideră că decizia Consiliului este profund nedreaptă, fiind de părere că românii și-au câștigat dreptul de a fi în Spațiul Schengen prin muncă și seriozitate. Poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare – mai spune Cătălin Drulă, care cere demisia ministrului de interne Lucian Bode pentru acest eșec.
Cătălin Drulă: Este un moment rușinos atât pentru guvernul austriac, care fără niciun motiv, a refuzat României un drept legitim, dar și un eșec răsunător al diplomației românești. Pe de altă parte, acest eșec aparține exclusiv celor care sunt responsabili. Bode, Ciucă, Iohannis. Așteptăm demisia lui Bode în acest moment rușinos pentru Europa și trist pentru România. Este momentul să își dea demisia.
Reporter: Despre demisie vorbește și liderul AUR, George Simion, care consideră că întreg guvernul trebuie să își asume responsabilitatea pentru această nereușită. El susține că președintele Klaus Iohannis și autoritățile de la București trebuiau să se implice mai mult în demersurile diplomatice pentru aderarea României la Spațiul Schengen.
George Simion: Este un eșec al actualului guvern. Este un eșec răsunător pentru întreaga diplomație românească condusă de președintele Klaus Iohannis și ministrul de externe Bogdan Aurescu. Este semnul că acest guvern nu poate asigura bunăstarea românilor. Respingerea noastră din Spațiul Schengen pentru cel puțin un an de acum înainte este dovada acestui lucru.
Reporter: Un mesaj a venit și din partea eurodeputatului PMP Eugen Tomac. El este de părere că votul negativ reprezintă o umilință pe care cetățenii români nu o meritau. În opinia sa, această decizie demonstrează că în Uniunea Europeană regulile pot fi încălcate chiar și de cei care dau lecții de loialitate față de valorile europene./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 decembrie)