”Istoria jurnalismului” – carte eveniment lansată la Gaudeamus

Târgul de carte Gaudeamus Radio România, ziua a treia. Cunoscutul istoric al presei Marian Petcu a lansat la 9 decembrie o carte esențială pentru istoria profesiei noastre, ”Istoria jurnalismului”, apărută la Editura Tritonic, colecția Comunicare.Media.

Cartea reunește articole, studii și cercetări de istorie a jurnalismului din țara noastră. Este vorba despre texte publicate în volumele colective ale unor conferințe, congrese și simpozioane, care au avut o circulație firavă în mediul profesional, în cel academic, în contextul bulversării pieței cărții de către noile tehnologii de comunicare. Enumerăm câteva capitole: ”Jurnalismul și patologiile sale identitare”, ”Preliminariile comunizării presei în România – Sindicatul Ziariştilor Profesionişti”, ”Retorici normativ-identitare. Jurnaliştii, în documente respinse de autorităţile comuniste”, ”Jurnalismul comunist în România – presa, profesia, legislația”, ”Decomunizarea mass-media din România, în câteva repere”, ”Cele patru uniuni ale jurnaliștilor din România”, ”Despre învățământul jurnalistic la români, în perioada interbelică”, ”Presa minorităților naționale din România – schiță istorică”, ”Foiletonul, formă a culturii seriale”, ”Interferențe româno-franceze în istoria jurnalismului”.

Marian Petcu este profesor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București. Licențiat în Jurnalism, doctor în Sociologie. Predă cursurile Introducere în teoriile comunicării, Metode de cercetare, Istoria jurnalismului din România, Istoria publicităţii, Sociologia luxului.

A inițiat periodicele Revista Română de Jurnalism & Comunicare, Revista Română de Istorie a Presei, Studii și cercetări de istorie a presei.

Premiat de Societatea de Științe Istorice din România, Asociația Română de Istorie a presei, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Istoria cenzurii, istoria profesiei de jurnalist, istoria publicității din România, istoria jurnalismului, istoria economică a presei au fost câteva dintre domeniile sale de interes. A publicat mai multe monografii relative la aceste domenii, precum și lucrări colective de mari dimensiuni – Istoria jurnalismului din România în date, Enciclopedia cenzurii din România, Dicționar enciclopedic de comunicare și termeni asociați și altele.

RADOR (9 decembrie)