Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Custodele Coroanei României, Margareta, a salutat, la o întâlnire cu Corpul Diplomatic acreditat la Bucureşti, modul excepţional în care a răspuns războiului din Ucraina comunitatea naţiunilor occidentale, care şi-a dovedit rezistenţa şi durabilitatea în faţa acestei provocări, şi s-a declarat mândră de rolul jucat de România în acest proces. Ştiu că unii dintre cei care reprezintă naţiuni din afara continentului european sunt preocupaţi de consecinţele economice ale pandemiei, combaterea efectelor crizei climatice şi creşterea preţurilor la hrană şi energie. Nu vreau să dau impresia că aceste dificultăţi sunt mai puţin semnificative. Sper că veţi înţelege de ce mă concentrez asupra războiului din Ucraina, a situaţiei umanitare catastrofale de la graniţele noastre, a gravităţii excepţională a situaţii noastre de securitate, a afirmat Majestatea Sa.

Milioane de refugiaţi ucraineni au găsit adăpost temporar în Europa, fără cerinţele de control al imigraţiei sau alte formalităţi, a spus Custodele Coroanei. Românii şi ceilalţi europeni care se învecinează cu Ucraina îşi pot desfăşura acum viaţa de zi cu zi datorită protecţiei oferite de NATO. Uniunea Europeană este instituţia care coordonează menţinerea economiei ucrainene distrusă de război pe linia de plutire şi singurul organism capabil să gestioneze reconstrucţia economică a Ucrainei, atunci când războiul se va termina. Cei care au început acest război au crezut că suntem divizaţi. Le-am dovedit că au greşit, iar aceasta este o realizare fundamentală, a evidenţiat Majestatea Sa. Ea a remarcat că războiul din Ucraina a îndreptat irevocabil atenţia către Europa Centrală şi de Est.

Salut decizia de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat la aderarea la UE. Acceptarea principiului că, într-o zi, aceste două ţări vor adera la UE este vitală, nu numai pentru securitatea lor, ci şi pentru siguranţa noastră. Ea a accentuat că România are un interes deosebit pentru Republica Moldova, nu numai datorită legăturilor istorice şi omeneşti, ci şi pentru că vulnerabilităţile serioase ale Chişinăului pot fi uşor exploatate pentru a submina atât Ucraina, cât şi România. Cred că Europa va ieşi din acest război unită şi poate chiar întărită în hotărârea de a-i respinge pe cei care încă mai gândesc în termeni de imperialism, state clientelare şi sfere de influenţă, a încheiat MS Margareta.

Nunţiul Apostolic, Miguel Maury Buendia, decanul Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, a evidenţiat contribuţia României, a societăţii civile şi a Familiei Regale, prin Crucea Roşie, la eforturile de asistenţă umanitară oferite refugiaţilor ucraineni.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.