Dezbateri în Parlament pe tema alocărilor bugetare pentru 2023

Realizator: Mihaela Enache – Dezbateri-maraton în Parlament pe tema alocărilor bugetare pentru anul viitor propuse de guvern. Discuțiile se derulează în ritm alert, iar programul a fost prelungit până seara târziu. Coaliția la putere își dorește să se ajungă în doar câteva zile la votul final. Luni s-au dat primele avize în comisii, transmite corespondentul RRA Amalia Bojescu.
Reporter: Toate bugetele principalilor ordonatori de credite au primit avize favorabile în comisiile de specialitate. Domenii precum energia, justiția sau sănătatea primesc bani mai puțin anul viitor, dar speră în suplimentări de fonduri la viitoarele rectificări bugetare. Alte ministere, însă, se bucură de bugete mai mari. Printre ele, educația, transporturile, Ministerul Dezvoltării sau apărarea. Acest din urmă domeniu are prevăzut pentru anul viitor 2,5% din produsul intern brut. Ministrul Angel Tîlvăr dă asigurări că pentru înzestrarea armatei toate angajamentele asumate vor fi continuate.
Angel Tîlvăr: Sunt proiecte în curs care țin fie de Patriot, fie de HIMARS, fie de înzestrarea cu vehicule blindate. În același timp, în funcție de solicitările Statului Major și ale celor care evaluează astfel de solicitări, cred că acest buget ne permite să ne adaptăm cerințelor care vor fi în fața noastră.
Reporter: Deputatul USR Bogdan Rodeanu a atras atenția asupra plecărilor din sistem.
Bogdan Rodeanu: Sunt oameni care nu și-au continuat activitatea și au preferat un statut de rezervist, iar aceste lucruri în momentul de față și în situația de fapt ne dă, nu neapărat o considerăm, o îngrijorare foarte, foarte puternică, dar ne creează foarte multe semne de întrebare.
Reporter: USR critică proiectul de buget pe anul viitor despre care spune că este bazat pe creșteri de fiscalitate și nu are credibilitate. Critici vin și din partea AUR, parlamentarii formațiunii atrăgând atenția că proiecția bugetară pentru 2023 nu are în vedere reconstrucția și dezvoltarea, fiind îndreptată către consum. Între timp, au început dezbaterile în comisiile reunite de buget în care sunt analizate pe fond amendamentele depuse, în principal de opoziție și de parlamentarii neafiliați. Aceste amendamente au fost respinse, iar toate bugetele dezbătute până acum au primit raport favorabil în forma depusă de inițiator.
Realizator: În paralel cu dezbaterile privind alocările pentru 2023, parlamentarii discută și legea plafoanelor care stabilesc limitele de cheltuieli în anul viitor, un document necesar pentru aplicarea legii bugetului și care a trecut luni de Senat ca prima cameră sesizată. Votul decisiv va fi cel al deputaților, notează reporterul RRA Alina Stănuță./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 decembrie)