Kremlinul a decis care va fi răspunsul dat de Rusia la plafonarea prețului petrolului rusesc, titrează Vedomosti

Autoritățile ruse au decis care va fi răspunsul dat de Rusia la plafonarea prețului petrolului rusesc.

Răspunsul Rusiei include, printre altele, refuzul de a livra petrol în țările care au aderat la sancţiuni, relatează ziarul Vedomosti, citând surse bine informate. În mod special, se are în vedere renunțarea la livrările de petrol dacă țara în care urma să fie livrat petrolul rusesc a aderat la plafonarea prețului petrolului rusesc și, de asemenea, dacă acest plafon de preț apare ca o condiție în acordul propus sau dacă prețurile de referință sunt stabilite să fie egale cu preţul plafonat la 60 de dolari barilul.

Decizia Guvernului rus conține și o clauză separată, care va permite evitarea oricăror restricții impuse, cu aprobarea Cabinetului rus. Se menţionează că proiectul de document nu are efect retroactiv – nu se va aplica în cazul contractelor încheiate înainte de 5 decembrie 2022.

Totodată, din momentul intrării în vigoare, documentul va fi valabil până la data de 1 iulie. Statele membre G7 le-au cerut țărilor terțe să profite de reducerea prețului petrolului din Federația Rusă./vdraguta/gpodea

www.gazeta.ru – 13 decembrie