Peskov a declarat că „este exclusă” o retragere a trupelor ruse din zona operațiunii militare speciale

În cadrul unui briefing, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, a reacționat şi a comentat propunerea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a retrage trupele ruse din zona operațiunii militare speciale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, nu este posibilă o retragere a trupelor ruse din zona operațiunii militare speciale înainte de sfârșitul anului 2022. ‘Acest lucru este exclus’, a spus el. În cadrul unui apel adresat liderilor țărilor G7, Volodimir Zelenski a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean în ziua de Crăciun.

Președintele ucrainean a spus că propune părții ruse să facă un ‘pas concret semnificativ către o înțelegere diplomatică’ în legătură cu viitoarele sărbători – Revelionul și Crăciunul, conform calendarului gregorian și iulian.

Zelenski a subliniat că retragerea trupelor ar putea asigura o ‘încetare sigură a ostilităților’. În momentul de faţă, în Ucraina continuă operațiunea specială militară a Federației Ruse, care a debutat pe 24 februarie, fiind anunţată de președintele rus, Vladimir Putin, drept răspuns la o solicitare de acordare de sprijin venită din partea liderilor autoproclamatelor republici populare Luhansk şi Doneţk./vdraguta/schelaru

www.gazeta.ru – 13 decembrie