Republica Moldova a decis să majoreze bugetul apărării de anul viitor

Pe fondul războiului din Ucraina, Republica Moldova a decis să majoreze cu 68 % bugetul apărării de anul viitor. Apărarea va beneficia de 0,55 % din produsul intern brut, o creștere importantă a alocației bugetare, dar insuficientă în opinia ministrului moldovean al apărării, care susține că ar avea nevoie de 2 % din PIB. Are detalii Victoria Cernea de la Radio Chișinău.

Reporter: Potrivit ministrului, creștea bugetară este salutabilă, dar insuficientă pentru necesitățile actuale ale Republicii Moldova, care s-ar ridica în acest moment la aproximativ 2 % din PIB. Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a precizat că resursele suplimentare prevăzute pentru 2023 vor direcționate spre consolidarea protecției spațiului aerian al Republicii Moldova. Anatolie Nosatîi a mai spus că amenințările de securitate de ordin extern sunt în primul rând războiul de pe teritoriul Ucrainei.
În plan intern, sunt amenințări care țin de regimul separatist transnistrean, prezența trupelor ruse și depozitul de la Cobasna. Nu putem neglija și riscul declanșării unui conflict intern de către forțe interesate de destabilizarea situației, a mai spus ministrul. În urmă cu o săptămână, autoritățile de la Chișinău au deschis un dosar penal după ce fragmente de rachete au căzut în apropierea orașului Briceni, în apropiere de granița cu Ucraina. Anterior, o altă rachetă a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, după ce a fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană în orașul Naslavcea, tot în apropiere frontiera cu Ucraina. La începutul lunii octombrie, trei rachete rusești au survolat teritoriul Republicii Moldova în timpul unui atac rusesc asupra Ucrainei vecine./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 decembrie