2022. 12.15

A román miniszterelnök az OECD rendkívüli ülésén dokumentumot nyújt be országunk előrehaladásáról

Románia újabb fontos lépést tesz csütörtökön a világ egyik legjelentősebb gazdasági és kereskedelmi szervezetéhez, az OECD-hez való csatlakozásért, ugyanis Nicolae Ciucă miniszterelnök Párizsba utazik, hogy dokumentumot nyújtson be az országunk által elért előrehaladásról a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet rendkivüli, Romániáról szóló ülésén.
Hazánk egyik stratégiai célja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez való csatlakozás, amelyhez idén júniusban kaptuk meg a menetrendet. A következő lépés ma történik meg, amikor Nicolae Ciucă miniszterelnök a szervezet párizsi központjában benyújtja a „Kezdeti Memorandum” című dokumentumot, amelyet szeptemberben fogadott el a kormány. A dokumentum önértékelést tartalmaz arról, hogy országunk jogszabályai, politikái és gyakorlatai hogyan illeszkednek a szervezet jogi eszközeihez.
A román miniszterelnök ez alkalommal Mathias Cormann OECD-főtitkárral is találkozik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)

Klaus Iohannis államfő Románia schengeni csatlakozásáról is beszél az Európai Tanács brüsszeli ülésén

Az Európai Tanács csütörtöki brüsszeli ülésén Klaus Iohannis államfő felveti Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatos kérdést is. Az államfő úgy véli, hogy e cél jövőre megvalósítható, azonban „ehhez meg kell oldani azokat a problémákat, amelyek miatt a múlt héten az Európai Unió bel- és igazságügyi miniszterei megfosztották tőlünk a schengeni csatlakozás jogát”.
Az Európai Tanács ülésének napirendjén szerepel, egyebek mellett, az Orosz Föderáció Ukrajna elleni agressziójának megvitatása, az Ukrajnának nyújtott európai támogatás fenntartása és megerősítése, illetve az Orosz Föderáció felelősségvállalásának szempontjából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)

Lucian Bode szerint meghaladják a 25 milliárd eurót a veszteségek, amelyeket Románia schengeni csatlakozásának elmaradása okoz

Románi schengeni felvételének elmaradása miatt a veszteségek meghaladják a 25 milliárd eurót, mondotta Lucian Bode belügyminiszter csütörtökön a Parlamentben. Mint hozzáfűzte: „11 éve biztosítjuk a schengeni külső határt, 11 éve fektetünk be emberi erőforrásokba és modern technológiákba. Felmérhetetlenek a veszteségek, amelyeket Románia azóta halmoz fel, amióta megfelel a feltételeknek, de nem részesül a schengeni övezet biztosította jogokban”. Az Európai Tanács csütörtöki ülésén való államfői részvétellel kapcsolatos romániai elvárásokról Lucian Bode azt mondta, hogy „látni kell, milyen következtetésekre jut a Tanács, hogy tesznek-e ajánlást a Miniszteri Tanácsnak, hogy az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa következő ülésein napirenden szerepeljen a Romániára vonatkozó határozattervezetet”.(RADOR HIRGYNÖKSÉG – 12.15)

Az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetsége folytatja a múlt héten megkezdett tiltakozó akcióit

Az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetsége közölte, hogy folytatja a múlt héten megkezdett tiltakozó akcióit. Több száz oktatási alkalmazott sztrájkörséget állt tegnap Bukarestben, a Parlament székháza előtt, főként a nem didaktikai személyzet alacsony fizetése miatt. „Az oktatás az egyetlen költségvetési terület, amely nem részesül a munkakörülményeknek megfelelő kiegészítő illetményekbe. Az egyes adóügyi-költségvetési intézkedésekről szóló rendelet szerint a túlórákat nem fizetik, hanem szabadidővel kompenzálják. Nagyon nagy létszámhiányunk van; nagyon sok az üres hely, amelyet senki sem pályáz meg”, magyarázta Cornelia Popa-Stavri szakszervezeti vezető.
Az oktatási szakszervezetek csütörtökre is hasonló tiltakozást jelentettek be, ezúttal Galac, Vaslui, Călăraşi, Temes, Vrancea és Silágy megyék Prefektusi Hivatalai előtt. A tiltakozások pénteken más megyékben folytatódnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)

Rozália Gănciulescu – RADOR