13 kilometri din Autostrada A1 au fost inaugurați între Sibiu și Boița

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – 13 kilometri din Autostrada A1, parte a Coridorului IV pan-european, au fost inaugurați joi între Sibiu și Boița. Aceștia se adaugă celor 40 de kilometri ai Drumului Expres Craiova-Pitești, inaugurați în vara acestui an. Situația de la acest moment arată că anul viitor vom atinge jalonul de 100 de kilometri de drumuri rapide, iar pentru 2024 acesta va fi și depășit. Mai multe despre situația infrastructurii rutiere naționale aflăm acum de la reporterul RRA Alex Lancuzov.
Reporter: Autostrada de pe Valea Oltului este cel mai important proiect de infrastructură rutieră și totodată prima șosea de mare viteză care trece Carpații. Însă de-abia în 2028 toată autostrada de pe Valea Oltului poate fi deschisă, pentru că trebuie să construim 70 de kilometri în zonă de munte, iar lucrările încep la anul.
Cristian Pistol, director general al CNAIR: Este un început, mai ales că în momentul de față putem să vorbim despre tot ce înseamnă autostrada Sibiu-Pitești, pentru care avem contracte deja semnate. Deci, realizarea acestei autostrăzi este de acum într-o linie dreaptă.
Reporter: Așadar, din 2028 Dobrogea, Muntenia și Transilvania vor fi unite, în sfârșit, și prin infrastructură. La Bacău s-a făcut un pas foarte important, pentru că s-au semnat contractele de execuție ale secțiunii Focșani-Bacău, 96 de kilometri pe Autostrada Moldovei. Constructor este cel mai puternic drumar din România, o firmă chiar din județul Bacău.
Sorin Grindeanu: Firma câștigătoare, o companie de aici, din zonă. Am convingerea că până la sfârșitul anului se poate să desemnăm câștigătorii și pe celelalte trei loturi, de la Bacău la Pașcani.
Reporter: Cât privește Autostrada Unirii, Târgu Mureș-Iași-Ungheni, o șosea cu o lungime de aproximativ 300 de kilometri, un termen realist este 2030./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 decembrie