Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Autoritatea Vamală Română şi Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei au avut o întâlnire de lucru la care au participat şi reprezentanţii Misiunea de consiliere a Uniunii Europene, în Ucraina (EUAM). Subiectul discuţiei a fost aplicarea în practică a Convenţiei de tranzit comun. În cadrul întâlnirii au fost agreate următoarele: la Biroul Vamal de Frontieră Siret, nordul României, culoarul utilizat pentru camioane goale va fi alocat pentru intrarea în România a mărfurilor sub acoperirea declaraţiei de tranzit T1 emisă în Ucraina; organizarea în perioada următoare, prin intermediul EUAM, a unei întâlniri în format online, între specialişti în domeniul tranzitului vamal şi specialişti IT din cadrul Autorităţii Vamale Române, respectiv Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei. Cu ocazia acestei întâlniri s-a avansat organizarea de către Autoritatea Vamală Română, pentru lucrători vamali ucraineni, a unor sesiuni de instruire pe probleme practice de aplicare a procedurii de tranzit. În scopul fluidizării traficului la graniţele Uniunii Europene, începând cu data de 1 octombrie 2022, Comisia Europeană a inclus Ucraina pe lista ţărilor care sunt semnatare a Convenţiei de Tranzit Comun.

2) În contextul participării la reuniunea Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru afaceri politice şi democraţie, care a avut loc la Paris, senatorul Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, a avut o intervenţie în cadrul dezbaterii proiectului de raport „Summitul Consiliului Europei de la Reykjavik: uniţi în jurul valorilor în faţa unor provocări extraordinare”.

Corlăţean a relevat faptul că al patrulea Summit al Consiliului Europei (Reykjavik, 16-17 mai 2023) ar trebui să evite prezentarea unei liste prea lungi de subiecte şi să se concentreze pe un set de priorităţi clare. El s-a referit la tema extrem de importantă a răspunderii în dreptul internaţional, în mod special prin sancţionarea Federaţiei Ruse pentru agresiunea militară împotriva Ucrainei şi prin sprijinirea iniţiativei de a fi creat un tribunal penal internaţional ad-hoc, care să investigheze şi să declanşeze urmărirea penală pentru crimele de agresiune săvârşite de liderii politici şi militari ai Federaţiei Ruse.

Totodată, el a menţionat că asigurarea unei mai mari coeziuni între jurisdicţiile de la Strasbourg (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) şi Luxemburg (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene) este în interesul strategic al Europei.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.