Portocala mecanică, un film controversat despre liber arbitru și soartă

Context

În 1971, pe 19 decembrie, avea loc de la premiera, la New York (SUA) și Toronto (Canada), a peliculei „Portocala mecanică” („A Clockwork Orange”). Romanul apăruse cu zece ani înaintea filmului. Autorul, Anthony Burgess, a declarat în 1972, la puţină vreme după ce pelicula lui Stanley Kubrick stârnea valuri de violență și groază în Marea Britanie: „Portocala mecanică trebuie să fie un manifest şi chiar o piedică asupra posibilităţii opţiunii. Eroul sau antieroul Alex este un tip foarte rău, dar răutatea sa nu este produsul unei condiţionări sociale sau genetice, ci propria sa problemă, în care s-a angajat cu toată luciditatea“., film de satiră/science fiction, ecranizat după romanul cu același nume al lui Anthony Burgess, apărut în 1962. Filmul îl are în centru pe Alex DeLarge, un delincvent charismatic și psihopat ale cărui plăceri constau în muzica clasică, violul și ultra-violența. El conduce un mic grup de huligani pe care îi numește „droogs”. 

Descriere

Filmul prezintă crimele îngrozitoare ale acestei găști, urmate de capturarea lui Alex de către poliție și încercarea doctorilor de a-l reabilita prin intermediul unui experiment psihologic controversat. Narator al filmului este, în cea mai mare parte, Alex Limba în care acesta vorbește este Nadsat, un argou adolescentin compus din limbile slave și limba engleză. Adaptarea cinematografică a fost produsă, regizată și scrisă de Stanley Kubrick.

Povestea nu este doar o satiră la adresa societăţii britanice din anii ’60 ci trebuie văzută și împreună cu atacul în urma căruia soţia însărcinată a scriitorului Anthony Burgess pierde copilul şi moare câţiva ani mai târziu. Personajul principal al cărții și al filmuluii, Alex, nu ar întruchipa doar imaginea atacatorului necunoscut, frecvent întâlnit în Anglia acelei perioade.

Numeroase voci au spus că plasarea acţiunii în viitor încearcă să ascundă criticile directe aduse programelor de cercetare pentru eradicarea răului prin condiţionare psihologică. Aceste iniţiative erau la modă în platformele unor politicieni britanici ai vremii. Filmul conține multe imagini violente, astfel încât, dacă impactul cărţii a fost destul de redus, apariţia peliculei a dus la un scandal uriaș, urmat de scene violente. Chiar regizorul Stanley Kubrick a fost cel care a dorit retragerea filmului din cinematografele din Anglia din cauza scenelor violente. Mulţi nu au înţeles adevăratul mesaj al filmului şi au reacţionat doar la violenţa rezultată din imagini, cumva de înțeles atâta vreme cât Kubrick uzat din plin de cei doi poli ai dramaturgiei futuriste, sexul (viol) şi violenţa. Moartea personajului principal, după ce a fost supus unui proiect pilot de eradicare a violenţei prin intermediul terapiei prin şoc, nu face decât să completeze cercul violenţei declanşat chiar de Alex.

Coloana sonoră este compusă în mare parte din muzică clasică, dar și compoziții de sintetizator Moog realizate de Wendy Carlos. O excepție o constituie cântecul „Singin’ in The Rain”, ales deoarece Malcolm McDowell știa în întregime versurile sale. Afișul filmului, devenit azi celebru, a fost creat de designerul Bill Gold.

Pelicula rămâne și în zilele noastre parțial indescrifrabilă. Neputinţa de a alege ar putea reprezenta răul suprem, mai mare şi mai înspăimântător decât toate crimele pe care antieroul peliculei le-a săvârşit. Filmul a intrat mereu în topurile celor mai confuze pelicule realizate vreodată, atât datorită construcţiei sale artistice, cât şi a limbajului.

Filmul a fost nominalizat la premiile Oscar, Globurile de Aur sau Bafta. Dincolo de toate polemicile şi întrebările pe care le stârneşte, un lucru e cert cât priveşte „Portocala mecanică“: mesajul peliculei nu se lasă descifrat de la prima vizionare.

„Portocala mecanică” deține recordul în Guinness World Records ca fiind primul film în care s-a folosit sistemul Dolby Sound.

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie:

https://www.britannica.com/topic/A-Clockwork-Orange-novel

Portocala mecanică (A Clockwork Orange)

https://historia.ro/sectiune/general/portocala-mecanica-neputinta-alegerii-cel-mai-582578.html

RADOR – 19 decembrie