Sfârșitul șoaptelor. Decembrie 1989 – Ruta Sepetys Recenzie

Foto: AGERPRES

 

Astăzi vă vorbesc despre „Sfârșitul șoaptelor. Decembrie 1989” scrisă de Ruta Sepetys și apărută la editura Epica.

Cristian Florescu este elev la liceul MF3 în București, în timpul perioadei comuniste. El este pasionat de limba engleză și visează să devină scriitor. Securitatea îl șantajează pentru a primi informații despre niște americani pe care băiatul îi vizita des. I se promit în schimb medicamente pentru cancerul bunicului său. Cristian va deveni astfel un turnător.

Acasă, în caietul său secret, notează toate gândurile sale reale despre comunism în limba engleză, sperând că cineva va citi adevărul despre Ceaușescu și regimul său. Gânduri pe care nu le poate rosti cu voce tare. Românii erau ascultați și urmăriți peste tot, iar dacă se observa încălcarea regulilor, aceștia erau arestați și nu mai vedeau lumina zilei niciodată. Nu puteai avea încredere în nimeni – până și cel mai bun prieten putea fi de fapt, un turnător.

La vârsta de numai 17 ani, pe 21 decembrie 1989, Cristian se alătură mulțimii din Piața Palatului și luptă pentru schimbare și libertate – fapt care va conduce la căderea sistemului comunist.

Cred că este o carte necesară tuturor copiilor din România. Ținând cont că mulți elevi nu acordă destulă atenție lecților despre comunism din clasa a 8-a, fie din cauză că nu le este explicat suficient de bine, fie că pur și simplu nu-i interesează trecutul, este important să ne documentăm cât mai bine posibil despre acest subiect care a traumatizat țara noastră timp de 42 de ani. Acest trecut nu trebuie uitat niciodată, ci cunoscut cât de bine se poate. De ce? Fiindcă oricând ne putem întoarce la un asemenea sistem totalitar. Noi, Generația Z, ar trebui să reprezentăm viitorul țării, însă cum este posibil acest lucru dacă nu cunoaștem desfășurarea acțiunilor trecutului? Ne vom lăsa păcăliți de partidele curente care vor să reînvie comunismul?

Sfârsitul șoaptelor este genul de carte care îți dă o palmă peste față, spunându-ți să te trezești și să fii recunoscător pentru că trăiești într-un sistem democratic, unde ai dreptul la opinie și liberă exprimare; într-o țară în care ai posibilitatea de a experimenta o mulțime de lucruri și de a descoperi ceea ce vrei să faci în viitor. A doua palmă peste față te face să-ti dai seama că ai orice îți dorești și că nu-ți lipsește nimic. Au fost vremuri mult mai grele, pe care părinții noștri le-au îndurat fără să se plângă așa cum am face-o noi. În apărarea noastră, acest lucru se datorează faptului că cei de odinioară nu au putut vedea cum își duceau viețile cei din afara României, totul fiind cenzurat, în timp ce noi, acum, am simțit gustul libertății.

Trebuie, neapărat, să-i ținem minte pe cei care au luptat pentru a face Revoluția din 1989, posibilă. Oameni curajoși, ieșiți în stradă înarmați doar cu sufletele dornice pentru schimbare. Oameni sătui de cozile lungi de la alimentară, de șpaga pe care trebuiau să o dea pentru un simplu ajutor, de tăcerea continuă pe care trebuiau să o mențină și de liderul pe care trebuiau să-l iubească în mod forțat și să-l ridice în slăvi. Părinți ieșiți la protest împreună cu copiii lor. Tinerii din facultăți, plini de speranța dobândită după căderea comunismului din multe alte țări, scandau din toți rărunchii pentru prăbușirea comunismului. Soldații i-au împușcat pe mulți dintre ei. Alții au fost arestați și duși prin diferite închisori unde au fost tratați precum cei mai mari infractori. Cum am putea vreodată să-i uităm pe acești cetățeni neînfricați care ne-au salvat din gheara unui sistem autoritar interminabil? Fără ei, sunt 70% șanse ca România să fi rămas la fel.

În final, vreau să o laud pe Ruta Sepetys. A reușit să creeze un thriller nemaipomenit, care m-a ținut lipită de acțiune la fiecare pagină. Unele dintre regulile impuse de Ceaușescu în timpul comunismului le cunoșteam, însă am aflat multe altele care m-au șocat complet, încât de multe ori m-am emoționat până la lacrimi. Ruta a reușit să surprindă foarte bine emoția lui Cristian care încerca să-și protejeze familia și prietenii. O apreciez nespus de mult pentru că s-a documentat atât de adecvat despre România și nu a ratat niciun detaliu. Încă de când am aflat că se va lansa acest roman, le-am pus pe TBR, știind că va fi o lectură interesantă. Am avut dreptate, iar în final am citit-o în 24 de ore.

 

Mincă Sonia

CNSHB, 9A

www.soniaciteste.ro