Misiunea spațială Apollo 8

Context

Pe data de 21 decembrie 1968, Misiunea spațială Apollo 8 a decolat  din Florida, Cape Kennedy, având la bord austronauții  Frank Borman, James Lovell, Jr. și William Anders.

În Ajunul Crăciunului, astronauții au intrat pe orbita Lunii, fiind prima misiune spațială care a reușit acest lucru din lume.  Din timpul petrecut în spațiu, astronauții au trimis fotografii dar și filmări către pământ cu ceea ce se află în spațiu. Acestea au fost primele dovezi trimise de pe o navă spațială de până atunci, alături de primii astronauți care au reușit să privească suprafața lunii din spațiu.

În dimineața zilei de Crăciun, Apollo 8 a părăsit orbita Lunii și și-a început drumul spre pământ, unde a aterizat fără probleme pe data de 27 decembrie. Aterizarea a avut loc în Oceanul Pacific. Pe 20 iulie 1969, Neil Armstrong și Edwin Buzz Aldrin au devenit primii astronauți care au pășit pe lună.

Obiectele misiunii

Apollo 8 a avut obiectivul de a lansa un prototip de rachetă care să ajungă pe orbita lunii, pentru a face fotografii și filmări despre atmosfera din spațiu. Rolul acestei misiuni a fost a pregăti succesul Apollo 11, care a fost lansat în anul următor. Prima corecție a traiectoriei a apărut la 10 ore  și a presupus și un control la sistemul de propulsie.  Cea de-a doua intervenție a apărut la 61 de ore, 8 minute și 54 de secunde față de prima.  În momentul în care astronauții au ajuns în spatele Lunii, semnalul cu pământul s-a întrerupt.

Orbita Lunii a fost menținută aproximativ 20 de ore, timp în care astronauții au derulat acțiuni de măsurare, fotografiere și filmare a lunii. În acest timp, aceștia nu au avut voie să se odihnească. La sfârșitul celei de-a 10 ture de Lună, a fost început procesul de revenire spre Pământ.  În timpul misiunii, aproximativ șase filmări au fost transmise pe Pământ și în acest timp, echipajul a recitat versete din Biblie în ziua de Crăciun. Transmisia vocii a fost un succes iar la sfârșitul programului, astronauții au urat noapte bună. Ulterior, acest moment a fost și televizat.

Reîntoarcerea pe Pământ

Călătoria a durat șase zile, pe 27 decembrie, la ora 10.51, Apollo 8 a aterizat în Oceanul Pacific. Viteza cu care a reintrat în atmosferă a fost de 24,696 de mile pe oră. Echipajul a fost preluat de nava de salvare la ora 12:20.Acest zbor a reprezentat un nou succes în competiția pentru dominația spațiului, dintre U.R.S.S și Statele Unite. Mai mult, acest zbor a oferit cadrul potrivit pentru pregătirea zborului Apollo 11, din 1969, care a și rămas în istorie. (Autor: Alexandru Balaci)

Bibliografie

https://www.nasa.gov/mission_pages/apollo/missions/apollo8.html

https://www.history.com/this-day-in-history/apollo-8-departs-for-moons-orbit

https://www.history.com/this-day-in-history/apollo-8-returns-to-earth

RADOR – 21 decembrie