Premieră la Radio România Actualităţi: „Spărgătorul de nuci şi Regele şoarecilor” de E.T.A. Hoffmann

De Crăciun, Teatrul Național Radiofonic pentru copii prezintă, în premieră, duminică 25 decembrie și luni, 26 decembrie, de la ora 23:05, la Radio România ActualităţiSpărgătorul de nuci şi Regele şoarecilor de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Traducerea: Gustav Gusti. Dramatizarea radiofonică şi regia artistică: Diana Mihailopol. În distribuţie: Marian Râlea, Alina Rotaru, Marius Manole, Lucian Ionescu, Rodica Mandache, Jeanine Stavarache, Angela Ioan, Manuela Ciucur, Ionuţ Grama, Marcela Motoc, Eric Deliu, Catinca Radu, Mircea Alexandru Băluță, Cezar Antal, Marian Lepădatu, Oana Jindiceanu, Vera Linguraru, Daniel Tudorică, Mugur Dumitriu, Alin Aronovici, Cristiana Mihai, Voicu Hetel şi Mihai Gruia Sandu. Versuri: Diana Mihailopol. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Regia muzicală: Andrei Miricescu.

Spărgătorul de nuci şi Regele şoarecilor, poate cea mai cunoscută şi îndrăgită operă a lui Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, este totodată una dintre cele mai importante capodopere ale literaturii universale din toate timpurile. În anul care a marcat bicentenarul trecerii în nefiinţă a celebrului scriitor, Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii a inclus în repertoriul său un spectacol inspirat din acest basm. Montarea, pe care o veţi putea asculta în premieră, în prima și a doua zi de Crăciun, este semnată de talentata regizoare Diana Mihailopol, care mărturiseşte:

Să ți se propună, în 2022, un proiect după ”Spărgatorul de nuci și Regele șoarecilor” de E.T.A. Hoffmann înseamnă o reală provocare. Un univers plin de fantezie și candoare s-a așternut în fața mea, răzbătând undele minții și contopindu-se cu munca străbătută în urmă cu peste 50 de ani a traducătorului Gustav Gusti. Povestea ”Spărgătorul de nuci și Regele Șoarecilor” de E.T.A. Hoffmann a fost înfățișată publicului larg, mai mult prin prezența pe scenele mondiale ale spectacolelor de balet, pe muzica inegalabilului Piotr Ilici Ceaikovski. Din dimensiunea inocenței personajelor de vârste minore, reprezentați prin Marie alias Clara sau Maria, apoi Fritz și chiar sora lor, Luise se întrezăresc drumurile următoarelor personalități conduse către maturizare, din dorința de a deveni adulți, de avea sentimente, responsibilități, instincte. Acest lucru face povestea să ia o formă delicată plină de smerenie și puritate.

Am acceptat soluțiile și mijloacele artistice propuse de regizorul muzical, Andrei Miricescu, acelea de a adăuga, pe lângă cunoscutele fragmente muzicale ale lui Ceaikovski, variațiuni pe tema ”Spărgătorului de nuci” din zona jazzului. Astfel, ”Spărgătorul de nuci și Regele Șoarecilor” iese din tiparul basmului tradițional și din forma de expresie tipică a spectacolelor pentru copii, tinde, în această încercare scriptică, spre o formă deschisă către adolescenți și adulți, dorind să definească starea trăită în timpul în care Marie Stahlbaum traversa din ungherul izolat al copilăriei către epoca personală a tinereții, ca nouă perioadă ce se cere trăită. 

Mulțumesc echipei și celor cu care am colaborat cu ocazia acestui proiect: Irina Soare, Andrei Miricescu, Codrin Lazăr, Milica Creiniceanu, Florin Bădic, Lucian David, Ioana Stana și, nu în ultimul rând, echipei de actori care au înțeles dorința mea de a ramifica laturile poveștii lui E.T.A. Hoffmann, la fel de aproape ca sunetul armonios al baletului consacrat. Sunt bucuroasă pentru că a debutat la Teatrul Național Radiofonic excepționala actriță Alina Rotaru, alături de mai marii Marian Râlea, Rodica Mandache, Jeanine Stavarache, Angela Ioan, Manuela Ciucur, Marius Manole, Mihai Gruia Sandu, Ionuț Grama și alții. Și mai sunt bucuroasă pentru că am reușit să finalizez explorarea tipologiei omulețului cu haină de lemn, care, înveșmântat cu materia primordială mistică, ajunge să capete viață și să traducă în realitate izolarea și însingurarea personală ce traversează către drumul răzbătut și idealul personal atins, în sfârșit.

RADOR  – 21 decembrie