2022. december 22.

Harminchárom éve bukott meg a Ceauşescu-rezsim

1989. december 22-én több tízezer ember vonult az utcákra és arra kényszerítették Nicolae Ceauşescu volt diktátort, hogy helikopteren meneküljön el a kommunista pártközpontból. Aznap a forradalom az egész országra kiterjedt.

Az akkori áldozatok emlékére ma a nagyvárosokban megemlékezéseket tartanak. Bukarestben a forradalmi események fontosabb helyszínein – így a közszolgálati rádió és televízió székházainál – egyházi szertartások, koszorúzások lesznek. Ma délután a közrádió előtti megemlékezésről helyszíni tudósításban számol be a Román Rádiótársaság főcsatornája.

Klaus Iohannis államfő üzenetben emlékezett meg a romániai forradalomról. Ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadságért életüket áldozó mártírok emlékét azzal tisztelhetjük meg leginkább, ha óvjuk a demokráciát, a jogállamot és visszautasítjuk a szélsőségesség és a populizmus minden formáját. (Radio România Actualităţi)

Nicolae Ciucă: rekordszintet értek el az év első tíz hónapjában a közvetlen külföldi tőkebefektetések

Ezt Facebook-oldalán tette közzé tegnap a kormányfő. A miniszterelnök a Román Nemzeti Bank becsléseire hivatkozva azt írta, hogy külföldi beruházások tekintetében a 2022-es lehet a legjelentősebb év Románia számára.

„Ez a mutató is jelzi számunkra, hogy a nagybefektetők nagyon világosan látják a román gazdaság hosszú távú növekedési kilátásait, és Romániát is bevonják a tőkeelhelyezéssel kapcsolatos számításaikba” – fogalmazott a bejegyzésében.

A miniszterelnök leszögezte, Románia stabil és jól teljesítő gazdasággal rendelkező ország, amit a befektetőknek az ország fejlődési képességébe vetett bizalma is megerősít.

A befektetések beáramlása a gazdaság növekedési ütemében, a hazai piacon megjelenő új üzleti lehetőségekben és a munkahelyteremtésben is megmutatkozik, amelyekre mind szükség van az emberek életszínvonalának növeléséhez – tette hozzá Nicolae Ciucă. (RADOR Hírügynökség)

Hat lej alá csökkent a benzin ára

Ez egyben azt is jelenti, hogy az üzemanyag-ár az ukrajnai háború kirobbanása előtti szint alá esett vissza. Az 5,99 lejes árat azért tudják tartani a forgalmazók, mert továbbra is megkapják a kormány által fizetett literenkénti 50 banis kompenzációt. Az elmúlt hónaphoz képest a benzin ára 15, a gázolajé 14 százalékkal lett csökkent.

Jelenleg az uniós tagországok között a benzin árát tekintve Románia a harmadik, a gázolaj árának viszonylatában a hatodik legolcsóbb ország. (Radio România Actualităţi)

Románia hatvan millió eurót kap az Európai Uniótól

A pénzt a Konstancai Kikötő vasúti infrastruktúrájának a modernizálására és egy Prut folyó fölötti híd építésére fordítják. Ez utóbbi a moldvai Ungheni községben lesz.

A szóban forgó két projektet 17 ország 35 terve közül választották ki. Az EU által finanszírozott beruházások teljes költsége 600 millió euró, amelyeket polgári és katonai infrastruktúra-fejlesztésre fognak elkölteni. Ez utóbbi már csak az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt is fontos – áll a kormány tegnap kiadott közleményében. (Radio România Actualităţi)

Több mint 15 milliárd lej értékben írta alá beruházási szerződéseket a Fejlesztési Minisztérium

Ezt Cseke Attila, a szaktárca irányítója közölte ma az RMDSZ Tájékoztatóban. A pénzt a települések fejlesztésére, zöldebb, környezetbarát tömegközlekedésre fordítják. „Bicikliutak és fiataloknak szánt, környezetbarát lakások épülnek, elektromos autóbuszokat és töltőállomásokat vásárolhatnak a helyreállítási alapból az önkormányzatok, illetve megújulhat vidéken a művelődési ház, a községháza” – nyilatkozta a miniszter.

Az aláírt 90 új szerződés listája megtekinthető a minisztérium honlapján.

Székely Ervin