Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Parohia Iancu Vechi-Mătăsari din Bucureşti a ajutat în 2022 cu peste 140.000 de lei (circa 28.000 de euro) familiile în dificultate. Au avut loc mai multe acţiuni social-filantropice în cadrul cărora familii de vârstnici şi persoane singure cu venituri modeste, familii cu mulţi copii, persoane refugiate, precum şi persoane cu dizabilităţi au primit alimente pentru masa de Crăciun, precum şi îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse de igienă. Au primit daruri şi persoanele refugiate din Ucraina şi ţări din Orientul Mijlociu, aflate într-un centru special din apropierea parohiei.

În contextul conflictului armat, o atenţie specială a fost acordată anul acesta persoanelor din Ucraina, îndeosebi locuitorilor din Ismail si regiunea Odesa şi persoanelor refugiate, cu posibilităţi financiare modeste, aflate în evidenţa parohiei sau găzduite de parohii şi instituţii sociale ale Arhiepiscopiei Bucureştilor .

2) British Council, în parteneriat cu UNICEF în România şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, a organizat recent cursul „Predarea şi învăţarea în vremuri dificile”. Cursul s-a adresat profesorilor români ce predau elevilor ucraineni refugiaţi în ţara noastră, cât şi profesorilor ucraineni ce îşi desfăşoară activitatea în România. Prin workshop-uri specializate şi introduceri în teme precum gestionarea comportamentelor dificile ale elevilor ce au trăit trauma războiului, cei 71 de profesori ucraineni, români şi bulgari au fost ajutaţi să înveţe cum să recunoască problemele emoţionale ale copiilor refugiaţi şi cum să îşi facă orele de curs mai primitoare pentru toţii elevii.

Elevii ucraineni veniţi în România se află în situaţii diverse privind accesul la educaţie, cei mai mulţi dintre ei urmând cursurile şcolii ucrainene online. Doar unul din 10 copii refugiaţi este înscris într-o şcoală sau grădiniţă din sistemul românesc de învăţământ, de cele mai multe ori ca audient. O parte dintre elevii ucraineni beneficiază fie de cursurile hub-urilor educaţionale înfiinţate de profesori ucraineni în România, fie de activităţile didactice şi extracurriculare oferite de diferite centre educaţionale create de organizaţii non-guvernamentale. În toate aceste circumstanţe, însă, copiii ucraineni au nevoie de sprijin emoţional, întrucât întâmpină numeroase probleme ce îngreunează predarea şi învăţarea, de la bariera lingvistică dintre ei şi profesori, la anxietate, teamă şi incertitudine continuă legată de situaţia de acasă.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.