2022. december 28

A Giurgiu megyei  gazdálkodók nyolcadik osztályt végzett fiatalokat szeretnének bevonni a mezőgazdaságba

A munkaerőhiány a mezőgazdaságban óriási gondot okoz országos viszonylatban. A helyzet nem különb Giurgiu megyében sem, ahol a gazdálkodók segitségért a hatóságokhoz fordultak egy mezőgazdasági gépészosztály létrehozásáért a technológiai középiskolában, a  „Ioan Bălănescu altengernagy” Iskolacsoportnál (Grupul Școlar „Viceamiral Ioan Bălănescu”). A középiskolában az idei évtől duális oktatási osztály jött létre a mezőgazdasági gépészképzésre, amelyre 23 diák iratkozott fel. A Giurgiu megyei gazdálkodók így, de ösztöndíjak felajánlásával is nyolcadik osztályt végzetteket szeretnének bevonni a mezőgazdaságba. Egy másik elképzelés szerint a mezőgazdasági termelők más megyékből hoznának idénymunkásokat, mivel a helyiek vagy külföldre mentek vagy nem akarnak a mezőgazdaságban dolgozni. Összefoglalva, Giurgiu megyében a gazdálkodóknak munkaerőre van szükségük, különösen képzett munkaerőre, a mezőgazdasági tevékenységek végzéséhez. Ez csak a duális oktatás fejlesztésével valósulhat meg, amely a fiatalok szakmai képzésének és munkába állásának  leghatékonyabb támogatási módja.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)

Modernizálják a bukaresti Északi pályaudvart

Szerdán megteszik az utolsó lépést Románia legfontosabb vasútállomásának számító bukaresti Északi pályaudvar korszerűsítésére hívatott pályázat kiírása előtt: a mai kormányülésen jóváhagyják a pályaudvar modernizálását célzó projekt első szakaszának paramétereit. A fejlesztés értéke 630 millió lej és a tervek szerint a munkálatokat négy év alatt kell befejezni. Ugyancsak ma kerül sor a Tecuci-i terelőút átadására is, amelyet több mint tíz év alatt sikerült megépíteni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)

Guido Crosetto olasz védelmi miniszter a romániai katonai támaszpontokra látogatott

A római védelmi miniszter, Guido Crosetto meglátogatta az olasz katonákat a romániai támaszpontokon, pontosabban a megerősített légirendészeti küldetésekben részt vevő különítményt, amely Eurofighter gépekkel van felszerelve. A miniszter személyesen akarta köszönteni a Romániában, Magyarországon és Bulgáriában állomásozó katonákat, akik a legközelebb vannak a jelenleg is zajló ukrajnai konfliktushoz. Guido Crosetto megbeszélést folytatott Eduard Bachide védelmi államtitkárral, melynek során több közös érdekű téma is terítékre került, többek között a Nyugat-Balkánra felsorakoztatott olasz és román kontingensek rendkivül jó együttműködése, tájékoztatott a román közszolgálati rádió tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)

A kormány egy évvel el akarja halasztani a rovinari és turceni energiacsoportok bezárását

A kormány egy évvel el akarja halasztani az Olténia Energia Komplexum keretében működő rovinari és turceni, lignitre alapozott, energiacsoportok bezárását. Az  ezzel kapcsolatos határozattervezetet az Energiaügyi Minisztérium honlapján társadalmi vitára bocsátották. Az Nemzeti Helyreállitási Tervben tett vállalások szerint Romániának az év végéig összesen közel 2400 MW szén- és lignitalapú villamosenergia-termelési kapacitást kell bezárnia, de az energiaválság miatt a kormánynak lehetősége van egy időre elhalasztani e folyamatot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)

A szerdai kormányülés napirendjén szerepel a Bűntető Törvénykönyvet és a Büntetőeljárási Törvénykönyvet módositó két tervezet is

Ma fogadja el a kormány a villamosenergia-fogyasztásra vonatkozóan saját felelősségre írt nyilatkozatot megszüntető szabályozó rendelkezést. E nyilatkozat  zavart keltett a több házat vagy lakást birtokló lakossági fogyasztók, de az energiaelosztók körében is. A szerdai ülésen a kormány a hívatalos munkaszüneti napokon kívül több szabadnapot állapít meg jövőre. Ugyanezen ülésen megvitatás alá bocsátják, az Alkotmánybíróság határozataiból kiindulva, a Bűntető Törvénykönyvet és a Büntetőeljárási Törvénykönyvet módositó két tervezet is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)

Rozália Gănciulescu, RADOR