24CHASA: Annalena Baerbock: Bulgaria și România au făcut multe pentru aderarea lor la Schengen

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat într-un interviu acordat televiziunii Digi24 că aderarea României la Schengen este iminentă și a calificat drept „o mare dezamăgire” eșecul privind ajungerea la un acord în această privință la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie. Ea a subliniat că România și Bulgaria au făcut multe pentru a se pregăti pentru aderarea la spațiul Schengen.

„Mai ales România a depus multe eforturi și îndeplinește toate criteriile. Deci faptul că aderarea nu s-a întâmplat acum este o mare dezamăgire. Am luptat până în ultimul moment pentru o altă decizie. Pe 8 decembrie, în drum spre Irlanda, am vorbit în avion cu ommologul meu austriac. De asemenea, ministrul federal de interne a făcut toate eforturile la Bruxelles. Și cancelarul Scholz a intervenit. În opinia mea, faptul că nu s-a ajuns la un acord a fost o mare greșeală în plan european și geopolitic. Este și mai important acum că privim înainte. Deși anul acesta acest lucru nu a fost posibil: Consiliul nu a spus “nu”, pur și simplu nu a spus încă “da”. Sunt convinsă că aderarea la Schengen va urma. Cu acest obiectiv, este important să reînnoim rapid această problemă pe agenda UE”, a subliniat Baerbock.

Întrebată cât de unită este Europa când se întâmplă ceva de genul dreptului de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, care creează probleme privind solidaritatea și securitatea UE, ministrul german de externe a subliniat că „Europa este puternică când este unită”.

„Anul acesta, care a fost în mare parte groaznic, am constatat – Europa este mult mai puternică și mai unită decât credeam. Împreună cu omologul meu român, Bogdan Aurescu, am realizat multe. Mă gândesc în special la sprijinul nostru pentru mica țară vecină a României – Republica Moldova. Putin a vrut să creeze o ruptură în societățile noastre, dar nu a reușit. În pofida tuturor încercărilor lui de șantaj, jucându-se cu robinetul de gaz sau prin dezinformare deliberată, nu ne-am lăsat să fim dezbinați. Deci răspunsul meu la întrebarea dumneavoastră este aceasta: demonstrăm, mai ales sub forma Uniunii Europene, că suntem uniți și mai puternici ca niciodată”, a menționat Baerbock./pmirela/rlambru

24CHASA (Bulgaria), 27 decembrie 2022

https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/13397250

Traducerea: Mirela Petrescu