Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Consilierii locali din Cluj-Napoca, nord-vestul României, au alocat aproximativ 50 de mii de euro pentru a ajuta capitala Ucrainei cu un generator electric de mare capacitate. Am răspuns apelului Asociaţiei Municipiilor din Ucraina, condusă de primarul Kievului, Vitali Kliciko, de a veni în ajutorul acestora şi a oferi generatoare pentru sprijinirea spitalelor, a clădirilor precum şcoli sau alte entităţi de utilitate publică, pe perioada iernii. De aceea, propunem alocarea acestei sume de bani aproape 50.000 de euro pentru un grup electrogen capabil să asigure funcţionarea unui spital în orice condiţii şi în orice situaţie. Pe această cale ne aducem şi noi de la Cluj sprijinul necesar pentru cei care o duc greu în momentul de faţă. Şi pentru că sprijinul pentru Ucraina nu este doar un sprint, este un maraton şi oricine poate face un bine, sprijinind Ucraina face un bine democraţiei şi cetăţenilor, care cu demnitate şi curaj îşi apără ţara, a declarat Primarul Clujului, Emil Boc.

Primăria a oferit un sprijin constant refugiaţilor ucraineni. În vară, din Cluj-Napoca au plecat câteva transporturi umanitare formate din alimente, produse de igienă, materiale suport şi hrană pentru animale către comunităţile afectate din Ucraina, a adăugat Boc.

2) Premierul Nicolae Ciucă a declarat că peste 3 milioane de ucraineni au trecut graniţa României, iar o parte dintre aceştia au preferat să rămână în România.

Cred că trebuie să ne referim şi la faptul că la cetăţenii români, de la simplul cetăţean până la nivelul celei mai înalte autorităţi din România, a existat o dovadă clară de empatie şi solidaritate cu Ucraina şi cu cetăţenii ucraineni. Ne-au trecut graniţa peste 3 milioane de ucraineni. Parte dintre ei au decis să rămână pe teritoriul ţării noastre şi au fost luate măsuri astfel încât să poată să beneficieze de setul de măsuri pentru a putea să se integreze şi să poată să aibă acces la muncă, să poată să aibă acces la asistentă medicală şi să aibă acces la educaţie, pentru că vorbim de un număr foarte mare de copii care au fugit din calea războiului din Ucraina, a spus premierul.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.