Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Dacă vă adăpostiţi din calea războiului din Ucraina, puteți accesa sprijin financiar din partea UNHCR (Agenţia ONU pentru Refugiaţi). Dacă dumneavoastră sau un membru al familiei dvs. v-ați relocat din Ucraina din cauza conflictului actual, ați rămas în România pentru cel puțin 7 zile și aveți nevoie de asistență financiară pentru a vă asigura nevoile de bază, vă rugăm să folosiţi formularul disponibil pe pagina https://dopomoha.ro/uk/finansova-pidtrimka-uvkb-oon, pentru a programa o întâlnire în scopul înregistrării pentru asistență financiară oferită de UNHCR Programarea vă ajută să vă înscrieți în programul de asistență financiară:

Se depune un singur formular pentru fiecare familie. După completarea formularului este posibil să dureze până la două săptămâni pentru a primi un SMS cu data programării. Beneficiarii eligibili vor primi 568 de lei (circa 116 euro) pe persoană, pe lună. Asistența financiară se acordă o dată pe lună, pentru o perioadă de 3 luni.

Dumneavoastră și familia dvs sunteți eligibili pentru asistență financiară dacă îndepliniți următoarele criterii: sunteți cetățean ucrainean sau al unei țări terțe și v-ați refugiat din Ucraina din cauza conflictului actual; ați stat în România cel puțin 7 zile; dacă dumneavoastră sau ceilalți membrii ai familiei se încadrează în aceste situații: familie cu una sau mai multe persoane cu o dizabilitate sau altă condiție medicală serioasă; părinte singur fără vreun alt adult (între 18 și 60 de ani); familie condusă de o persoană mai în vârstă de 60 de ani, fără vreun alt adult (între 18 și 60 de ani); familie cu unul sau mai mulți copii; familie cu o femeie însărcinată; femei necăsătorite și neînsoțite;

Persoanele care au solicitat azil de la Inspectoratul General pentru Imigrări nu sunt eligibile, deoarece pot primi asistență financiara direct de la acest organism. Familiile care primesc asistență financiară similară de la alte organizații umanitare, ONG-uri, Agenții ONU nu sunt eligibile pentru susținerea financiară de la UNHCR. Se aplică această restricţie atunci când suma primită este de peste de 500 lei (circa 102 euro) sau mai mult pe persoană, odată pe lună, pentru cel puțin 3 luni.

Dacă întâmpinați probleme în acest proces sau dacă nu primiți un cod SMS, vă rugăm să utilizați unul dintre contactele de mai jos: UNHCR: 021 201 7873, CNRR (Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi): 0040.374.346.100, e-mail office@cnrr.ro .

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.