Datele recensământului desfășurat în țara noastră în 2022 arată că populația activă a scăzut cu peste un milion de persoane în ultimii 10 ani

Populaţia activă a României este de 8,18 milioane de persoane, iar cea inactivă de 10,8 milioane de cetățeni.

Datele recensământului desfășurat anul trecut în țara noastră arată că populația activă a scăzut cu peste un milion de persoane în ultimii 10 ani. Într-o intervenție la Radio România Actualități, sociologul Gelu Duminică a declarat că viitorul României nu arată foarte bine, în condițiile în care procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat.

Gelu Duminică: În momentul de față avem cam 1,4 persoane dependente la o persoană activă, iar predicția este ca în următorii 20 de ani raportul să ajungă undeva la 3,5 la 1, adică o persoană activă să susțină din taxele și impozitele sale cam 3,5 persoane pensionare, dar și dependente.

În momentul de față, avem un deficit la fondul de pensii de două miliarde de euro. Cu alte cuvinte, la 1,4 gâfâim, dar închipuiți-vă, ce o să fie la 3,5. Efectiv nu ai cum să susții toată povestea asta, decât dacă reajustezi sistemul de pensii.

Mai pe românește, generația mea nu o să mai aibă pensia cum este acum, şi sărăcirea grupei de vârstă 65+ va fi una extrem de accentuată, deci n-ai cum să reziști. Nu există o soluție magică în momentul de față, dacă lucrurile vor continua aşa.

Realizator: Gelu Duminică a mai spus că pe termen mediu și lung pot fi adoptate două soluții. Prima ar fi sprijinirea familiilor tinere prin diverse facilități fiscale și dezvoltarea de creșe, de exemplu, pentru a aduce pe lume mai mulţi copii. Cea de-a doua variantă presupune stimularea românilor plecați în străinătate să revină în țară./cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 ianuarie