2023. január 4

Az államfő kihirdette azt a törvényt, amely 21 éves kortól engedélyezi az autóbusz, illetves 18 éves kortól a teherautó vezetését

A parlament villámszavazása után, amelyre következetes viták nélkül és kötelezettségszegési eljárás fenyegetése mellett (Románia szankcionálása az irányelv átültetésének elmulasztása miatt) került sor, a Képviselőház kihirdetés végett megküldte az államfőnek azt a törvényt, mely szerint a teherautó-vezetés korhatára 21 évről 18 évre, illetve a távolsági busz esetében 24 évről 21 évre csökken. A törvényt az államfő kihirdette, de egyelőre ténylegesen nem ültethető gyakorlatba, mivel a hivatásos hajtási engedély megszerzésére vonatkozó eljárási procedúrákat módositó szabályozó rendelkezést még nem dolgozták ki. A törvény egy európai irányelvet ültet át, amely számos kérdést is felvet a közúti biztonsággal kapcsolatban. A törvény a hivatásos járművezetők hiányát próbálja orvosolni, magyarázta Radu Dinescu, a Romániai Közúti Fuvarozók Országos Szövetségének főtitkára. Másrészt, Lucian Diniță, a közlekedésrendészet volt parancsnoka arra figyelmeztetett, hogy „mindössze tizennyolc évesen veszélyes lehet a tapasztalat-hiány”. Az új törvény szerint huszonegy éves korig a teherautó csak az országon belül vezethető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.04)

A Szenátus hallgatólagosan elfogadta a január 6-át és 7-ét munkaszüneti nappá nyilvánító törvényjavaslatot

A munkavállalók még két hivatalos napban részesülhetnek Vízkeresztkor és Keresztelő Szent János ünnepén, de csak 2025-től. A január 6-a és 7-e munkaszüneti nappá nyilvánítását előíró törvénytervezetet a Szenátus hallgatólagosan már elfogadta, de a  döntő szavazásra a Képviselőházban kerül sor a következő parlamenti ülésszakon. A törvény azonban csak 2025-től alkalmazható, mivel 2024-ben január hatodika és hetedike héttvégére esik; ehelyett idén néhány plusz szabadnapot kapnak a költségvetési rendszerben dolgozók, miután a kormány úgy döntött, hogy – útólagos bepótlás feltételével – összekapcsolja a hétvégét a munkaszüneti napokkal. Így, a Fejedelemségek Egyesülése napját megelőző nap, január 23-a, valamint június 2-a, a Nemzetközi Gyermeknapot követő péntek és augusztus 14-e, Nagyboldogasszony ünnepét megelőző hétfő hivatalosan szabadnap lesz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.04)

A nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeum idéntől bevezeti „Az idősek csütörtökét”

A nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeum idéntől bevezeti „Az idősek csütörtökét”, így minden hónap első csütörtökén az idősek személyi igazolványuk vagy nyugdíjszelvényük alapján ingyen megtekinthetik a múzeum valamennyi helyiségét. Az idősek lakóhelyüktől függetlenül ingyenesen látogathatják meg a Nagypiac térren található Brukenthal-palotát, valamint a Történeti, Természettudományi Múzeumot, a Gyógyszerésztörténeti Múzeumot, a Vadászati Múzeumot és a Kortárs Művészeti Múzeumot. A nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeum ingyenes látogatásának első napja január 5-én lesz, 10:00 és 18:00 óra között, tájékoztatott a román közszolgálati rádió tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.04)

A mezőgazdasági minisztérium kidolgozta a tej és tejtermékek forgalmazására vonatkozó törvény alkalmazási normáit

A mezőgazdasági minisztérium kidolgozta a tej és tejtermékek forgalmazására vonatkozó törvény  alkalmazási normáit, amelyeket a tavaly ősszel fogadtak el, valamint a tejiparban használt definíciók és kifejezések Útmutatóját. Így létrejön a Tej és Tejtermékek Megfigyelője, amely adatokat és információkat gyűjt és központosít a tej- és tejtermékpiacra, a tejtermelő gazdaságokra és állományokra, a nyerstejből, mint alapanyagból származó mennyiségre, termékre és árra, illetve marketing és termelési költségekre vonatkozóan. A parlamentben a törvényt széles támogatással szavazták meg. A törvény egyebek mellett előirányozza, hogy a tejet és a tejtermékeket egyértelműen el kell határolni a boltok polcain, mig a hozzáadott növényi zsírokat tartalmazó tejet és terjtermékeket külön polcokra kell elhelyezni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.04)

Románia 2022-ben az első helyen állt az élelmiszerek és alkoholmentes italok értékesítésében

Az Eurostat adatai szerint a lakhatás, víz, villany, földgáz és egyéb üzemanyagok költségei 2022-ben a háztartások kiadásainak negyedét tették ki az Európai Unióban. Az élelmiszerek és alkoholmentes italok a teljes költés 14%-át , mig a szállítás a kiadások 12%-át tette ki. Romániában az összkiadások több mint 25%-át  az élelmiszerek és az alkoholmentes italok jelentették, mig a lakhatás, víz, villany, földgáz és egyéb tüzelőanyagok a költségek 18%-át adták. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.04)
Rozália Gănciulescu