Agenda primei ședințe de guvern din acest an

Agricultorii vor fi despăgubiți mult mai repede pentru pagubele produse culturilor de animalele sălbatice, potrivit unui proiect de act normativ aflat pe agenda primei ședințe de guvern din acest an. Tot astăzi executivul ar urma să aprobe planurile pentru modernizarea canalelor Dunăre-Marea Neagră și Poarta Albă-Midia Năvodari în vederea creșterii siguranței navigației. Detalii în relatarea semnată de Petruța Obrejan.
Reporter: Canalul Dunăre-Marea Neagră și Poarta Albă-Midia Năvodari vor fi modernizate cu ajutorul fondurilor externe nerambursabile, prin Programul Operațional Transport 2021-2017, dar și prin fonduri de la bugetul de stat. Investiția ar urma să se realizeze în cinci ani și va costa aproape un milion șapte sute de mii de lei.
Tot astăzi miniștrii vor decide și asupra modalităților de acordare a despăgubirilor pentru pagubele sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic. Practic, se prevede o procedură mult mai rapidă de constatare și de stabilire totodată a cuantumului despăgubirilor pentru pagubele produse asupra culturilor agricole, silvice, animalelor domestice, autovehiculelor, astfel încât partea păgubită să primească mult mai repede despăgubirea și la justă valoare.
În atenția executivului se va afla astăzi și un alt proiect de hotărâre, care își propune să aducă modificări modului în care funcționează Cancelaria Premierului. Astfel, este propusă înființarea funcției de secretar general, înalt funcționar public, prin decizia șefului Cabinetului. Totodată proiectul prevede desființarea funcției publice de execuție de consilier clasa I grad profesional superior. De asemenea, miniștrii vor fi informați și asupra practicilor și instrumentelor tehnice utilizate de alte state pentru ca persoanele cu dizabilități să aibă un acces mult mai facil în cadrul proceselor electorale./atataru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 decembrie)