NÉPSZAVA: Scăderea numărului de maghiari din Transilvania se datorează şi acordării dublei cetăţenii

În opinia fostului politician Béla Markó, scăderea populaţiei maghiare din Transilvania se datorează şi dublei cetăţenii, însă politicianul consideră că problemele sunt legate mai degrabă de proporţii.
Fostul preşedinte al UDMR a afirmat în cadrul unei emisiuni radiofonice din Ungaria că „după 1990 fiecare recensământ arată o scădere a numărului de maghiari. Însă niciodată nu s-a înregistrat o scădere ca acum”.
Béla Markó a fost întrebat după ce s-a constatat că, potrivit ultimului recensământ, numărul celor ce se declară de etnie maghiară a scăzut în 10 ani cu 225.000. Astfel maghiarimea din România însumează cu puţin peste un milion de persoane.
În aprecierea fostului lider de partid, acest fapt poate avea mai multe explicaţii. Una dintre ele: în momentul în care o minoritate începe să devină mai mică, creşte şansa uzurii. Cealaltă explicaţie este că maghiarii sunt cu cel puţin o generaţie mai bătrâni decât românii. Potrivit recensământului, 16% din populaţia totală a României are studii superioare, în schimb procentul în cazul maghiarilor este de doar 12,9%. Este un fenomen îngrijorător. De fapt, nu este vorba despre faptul că mai puţini maghiari au studii superioare, ci despre faptul că o parte a tinerilor studiază la universităţi din Ungaria, sau chiar dacă absolvă universităţi din România, pleacă din ţară – a explicat Markó. Adevărata problemă serioasă o constituie proporţia care nu s-a diminuat din 1992 încoace, însă acum s-a înregistrat o diminuare – până acum era vorba despre în jur de 6,5%, iar procentul a scăzut brusc la 6%.
După cum explica Béla Markó, „Au plecat deci mai mulţi faţă de anii trecuţi, iar acest lucru a fost favorizat şi de instituţia dublei cetăţenii ce a înlesnit serios emigrarea. Desigur, dorim o Uniune Europeană şi o relaţie româno-ungară, în cadrul căreia există mişcarea liberă dintr-un loc în altul. Însă în cazul în care această mişcare este în mare parte unidirecţională, lucrurile ajung exact acolo unde ne aflăm la acest moment”.
(nepszava.hu)
https://nepszava.hu/3180794_erdely-marko-bela-kettos-allampolgarsag

NÉPSZAVA (Ungaria), 3 ianuarie 2023
Traducerea: Imola Stănescu