24CHASA: Europarlamentar român: Nici în 2023 nu avem nicio șansă pentru Schengen

România nu are nicio șansă să intre în Schengen în 2023, a declarat liderul Partidului Mișcarea Populară (PMP) și europarlamentar, Eugen Tomac, într-un interviu acordat Radio France Internationale (RFI). Potrivit acestuia, guvernul de la București ar trebui să ia în considerare sesizarea Curții Uniunii Europene.

„Sunt absolut convins că în 2023 nu avem nicio șansă. Nicăieri în programul președinției suedeze extinderea Schengen nu este o prioritate. Și după Suedia, Spania preia președinția, unde urmează alegeri în decembrie. Nu văd cum un guvern care intră într-o campanie electorală va pune extinderea Schengen ca prioritate pe agenda sa. De asemenea, știm că atât Spania, cât și Italia sunt aspru criticate pentru modul în care gestionează granița de sud a UE. 2024 este anul alegerilor parlamentare europene. Schengen nu va fi din nou un subiect pe agenda statelor membre, pentru că populiștii vor spune automat că dacă spațiul Schengen va fi extins, vor veni iar mai mulți migranți. Tocmai din acest motiv consider că cel mai realist termen este de cel puțin doi ani”, a comentat europarlamentarul, transmite BTA. Potrivit lui Eugen Tomac, Comisia Europeană este cea care stabilește dacă o țară îndeplinește criteriile legislației Schengen și dacă ar trebui să adere, nu Consiliul Uniunii Europene.

„Am serioase rezerve cu privire la corectitudinea aprecierilor Vienei și, prin urmare, trebuie să folosim toate instrumentele pe care UE le oferă pentru a obține dreptate”, adaugă europarlamentarul român.

https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/13440563

Traducerea: Mirela Petrescu

24CHASA (Bulgaria) – 4 ianuarie