BMW a dezvăluit, miercuri, la Las Vegas un prototip de mașină care își poate schimba culoarea și include tehnologii digitale în interiorul cabinei, cum ar fi proiecția informațiilor pe lățimea parbrizului.
Botezată BMW i Vision Dee, mașina a fost prezentată cu ocazia marii întâlniri anuale a electronicelor de larg consum din Las Vegas în cadrul unui mini-show la care a apărut Arnold Schwarzenegger.

(Photo by Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Anul trecut, producătorul dezvăluise deja la același spectacol o mașină care îşi poate schimba culorea, dar numai în gri.
Corpul noului prototip poate afișa o întreagă paletă de culori, uniform, în dungi sau în pătrăţele de șah.
BMW i Vision Dee rămâne un concept, dar este menit să inspire noile vehicule ale constructorului auto.
Posibilitatea de a proiecta informații, precum viteza și direcția, pe întreaga lățime a parbrizului, de exemplu, va fi disponibilă din 2025.
BMW a menționat și posibilitatea de a proiecta imagini în realitate augmentată sau chiar de a transforma întregul parbriz într-un ecran, tehnologii care ar trebui să facă posibilă amestecarea „lumilor reale și virtuale”.
Ideea este de a crea, printr-un set de software, un „companion” care să ofere o experiență personalizată, a spus șeful grupului, Oliver Zipse. Numele Dee este un acronim pentru „Digital emotional experience”, sau „Digital emotional experience”.
Actorul din „Terminator” a fost amuzat, subliniind că este „puțin îngrijorat” de integrarea a atât de multă tehnologie într-o mașină „deoarece în majoritatea filmelor mele, mașina era inamicul”. (www.lesoir.be – 5 ianuarie)/rcostea