Ultimul astronaut al misiunii Apollo 7 a murit la vârsta de 90 de ani

A NASA picture taken on October 22, 1968 shows the recovery in the Gulf of Mexico of the Apollo VII command module with US astronauts Walter Schirra, Donn Eisele, Walter Cunningham after an eleven-day Earth-orbital mission which was the first manned mission in the Apollo program. AFP PHOTO NASA (Photo by NASA / AFP)

Walter Cunningham, singurul astronaut din prima misiune spațială de succes a programului Apollo care era încă în viață, a murit marți, la vârsta de 90 de ani, a indicat NASA.
Domnul Cunningham a fost unul dintre cei trei astronauți aflați la bordul misiunii Apollo 7 din 1968, un zbor spațial de 11 zile care a difuzat imagini televizate în direct în timp ce nava orbita Pământul, deschizând calea către aselenizarea care a avut loc aproximativ un an mai târziu. Astronauții  de pe Apollo 7 au câștigat chiar și un premiu Emmy pentru reportajele lor zilnice de televiziune din spațiu.
Apollo 7 a fost prima misiune spațială cu echipaj uman a NASA de când echipajul de pe Apollo 1 a murit într-un incendiu în timpul unui test din ianuarie 1967. Walter Cunningham a zburat cu Apollo 7 împreună cu Walter Schirra și Donn Eisele. Odată cu succesul misiunii, NASA a decis să trimită Apollo 8 pe orbită în jurul Lunii două luni mai târziu, ca un preludiu al aterizării istorice pe Lună a lui Apollo 11 în iulie 1969.

(www.lesoir.be – 4 ianuarie)/rcostea