2023. január 6.

Óvások miatt halasztják el a Bákó – Paşcani autópálya építését

Ez a pályaszakasz egyben a moldvai sztráda utolsó – még el nem készült – része. Az óvásokat a kérdéses pályaszakasz mindhárom szegmensére egy Neamţ megyei vállalkozó nyújtotta be, miután a szerződést egy Bákó megyei cég nyerte meg. Ez azt jelenti, hogy a munkálatok megkezdése legalább egy hónapot csúszik. A moldovai autópálya jelenleg Európa legnagyobb közúti projektje, amelyet az Országos Helyreállítási Alapból fizetnek ki. (Radio România Actualităţi)

Állampapírok kibocsátása révén 3,3 milliárd lejhez jutott a Pénzügyminisztérium

Ez derül ki a Nemzeti Bank ma közzétett adataiból. Az egyik kötvény 2 milliárd lej összértékű, a kormány 13 év után fizeti vissza és 8,11 százalékos kamatot ad rá. A második kötvény három év múlva jár le, a kamata pedig 7 százalék. Mára egy újabb licitet hirdettek meg, amelynek révén az állam 60 millió lejhez kíván hozzájutni. A kölcsönökből a köztartozást, illetve a költségvetési hiányt fogják kifizetni. (RADOR Hírügynökség)

Tárgyalásokat kezd ma az Egészségügyi Minisztérium a legfontosabb gyógyszergyártókkal és kereskedőkkel

A megbeszélések célja az, hogy megoldást találjanak bizonyos gyógyszerek és kezelések hiányára, tekintettel az ezek iránt növekvő keresletre. Az erre az évre tervezett gyógyszer-fogyasztást az influenza-járvány miatt meghaladta a kereslet. Alexandru Rafila szakminiszter azt mondta, hogy jelenleg várja az Európai Bizottság jóváhagyását bizonyos gyógyszerek exportjának felfüggesztésére vonatkozó javaslatára. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján megtalálható valamennyi Romániában forgalmazott paracetamolt és ibuprofent tartalmazó készítmény kereskedelmi elnevezése. Ezeknek alapján a betegek könnyebben tudják azonosítani azokat a gyógyszereket, amelyek helyettesíthetik a nekik felírtakat abban az esetben, ha azokat nem tudják beszerezni. (Radio România Actualităţi)

A járványügyi készültség egy enyhébb fokozatát rendelték el a romániai hatóságok

Ezt Alexandru Rafila egészségügyi miniszter jelentette be ma, az influenzás megbetegedések számának növekedésére hivatkozva. A tárcavezető szerint nincs szó járványügyi vészhelyzetről, de azt javasolja a lakosságnak, hogy védekezzenek a megfázás ellen. Ligia Deca oktatásügyi miniszter azt mondta, hogy az iskolákban január 9-én a programnak megfelelően megkezdik a tanítást.

A két miniszter közös sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a szakemberek szerint ezekben a napokban van a járvány csúcsidőszaka és ez indokolja a fokozott körültekintést, de semmi ok nincs a pánikra.

A jelenlegi influenza-járvány abban egyedi, hogy körülbelül két héttel hamarabb robbant ki, mint a megelőző években és ezzel magyarázható, hogy a sokéves átlaghoz képest a megbetegedések száma 37 százalékkal magasabb. Ugyanakkor a járvány hamarabb – valószínüleg február 10-ike körül – fog lecsengeni. (Radio România Actualităţi)

Növekvő tendenciát mutat a hazai idegenforgalom

Tíz és fél millió személy éjszakázott romániai vendéglátóhelyeken az elmúlt év első 11 hónapjában, ami húsz százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS). A turisták 86 százaléka hazai, a többi külföldi volt és átlagosan 2,2 napot töltöttek a szállodákban, panziókban, vagy vendégházakban.

Területi bontásban vizsgálva az adatokat, kiderül, hogy a legtöbben – mintegy 1,34 millióan – Bukarestben voltak. A további sorrend: Konstanca (1,23 millió) és Brassó (1,1 millió). Ami a külföldieket illeti, a legtöbben Németországból, Izraelből és Olaszországból érkeztek. Ugyanebben az időszakban mintegy 16 millió román állampolgár látogatott külföldre, ami 50 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez viszonyítva. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR