BALKAN INSIGHT: Compania rusă Lukoil ia în calcul să-și vândă activele din România și Moldova

Confruntat cu sancțiunile UE contra companiilor petroliere din Rusia, gigantul energetic ar fi pregătit să-și vândă activele din România și Moldova.

BALKAN INSIGHT (Serbia), 5 ianuarie 2023 – Compania energetică rusă Lukoil și-ar putea vinde afacerile din România și Moldova, constând în lanțuri de benzinării, o rafinărie din Ploiești, România, un parc eolian din România și depozite de petrol din ambele țări, a scris presa locală.
Decizia vine pe fondul sancțiunilor impuse de UE companiilor petroliere rusești și intrate în vigoare pe 5 decembrie 2022, care afectează și activitatea Lukoil.
Potrivit Consiliului Concurenței din Moldova, Lukoil Moldova deține aproximativ 20 la sută din piața de vânzare cu amănuntul a combustibililor. Companiei îi aparțin aproximativ 40% din importurile de motorină și aproximativ 33,5% din cele de benzină din Moldova.
Lukoil deține cea mai mare rețea de benzinării din Moldova (105), care în 2021 au realizat un profit de circa 60 de milioane de lei moldovenești, adică circa 3 milioane de euro. Lukoil deține aproximativ 315 benzinării în România, o rafinărie la Ploiești și aproape 3.000 de angajați.
Lukoil este al treilea cel mai mare jucător pe piața vânzărilor de carburanți din România, estimată la vreo 13 miliarde de lei anual [cam 2,6 miliarde de euro]. Profitul ei net din România a crescut cu 7% în 2021, la 160 de milioane de lei [aproximativ 32 de milioane de euro], de la 149 de milioane în 2020.
Potrivit unor surse din piață, printre potențialii cumpărători ai afacerilor din cele două țări se numără compania anglo-olandeză Royal Dutch Shell, cel mai important jucător la nivel european, și grupul kazah KazMunaiGaz, care deține în ambele țări o rețea de benzinării Rompetrol.
Shell și-a vândut activele rusești către Lukoil – 114 benzinării și o fabrică de lubrifianți din Torjok – în mai 2022, la aproximativ trei luni după ce Rusia a invadat Ucraina.
Lukoil a trecut prin mai multe schimbări de conducere în ultima vreme. Fostul președinte Vagit Alekperov a demisionat în aprilie din funcția pe care o ocupa din 1993, iar președintele consiliului de administrație, Ravil Maganov, a murit în septembrie 2022, aparent căzând de la fereastra unui spital din Moscova.
Articol de Mădălin Necșuțu
https://balkaninsight.com/2023/01/05/russias-lukoil-mulls-selling-assets-in-romania-moldova/
Traducere: Andrei Suba