În Europa tot mai mulți susțin utilizarea energiei nucleare (Olivér Hortay)

Ca urmare a crizei energetice, procentul celor care resping utilizarea tehnologiei nucelare în statele membre ale Uniunii Europene a scăzut semnificativ. În timp ce cu doi ani în urmă 26% dintre europeni erau împotriva utilizării energiei nucleare, anul trecut acest procent a scăzut la 15%, potrivit cercetării efectuate de Institutul ungar „Századvég” (Sfârşit de secol). Între timp, Europa de Vest se pregătește cu scenarii de urgență pentru posibile întreruperi de curent.
Șeful Departamentului pentru Politică Energetică și Climatică al Institutului „Századvég”, Olivér Hortay, a declarat vineri în cadrul unei emisiuni difuzate de televiziunea publică ungară M1 că în perioada 2016-2021 procentul celor care erau împotriva utilizării energiei nucelare a scăzut de la 41% la 26%. De menţionat este că colectarea datelor acestei cercetări a avut loc chiar înainte de explozia prețului energiei, astfel încât efectele crizei energetice au devenit măsurabile. Unul dintre motive poate fi faptul că marile organizații internaționale au început să vorbească mai pozitiv despre energia nucleară, deoarece independența energetică și obiectivele climatice pot fi atinse doar prin utilizarea acestei energii.
O instituţie a Comisiei Europene a ajuns, de asemenea, la concluzia că energia nucleară poate fi considerată drept energie verde, astfel s-a produs o schimbare de viziune și pe continent. În ultimii şase ani s-a inversat, practic, atitudinea faţă de energia nucleară, deoarece în 2016, 40% au respins-o și 15% au susținut-o, iar azi acest raport s-a inversat. Specialistul ungar a mai arătat că susţinerea utilizării energiei nucleare a crescut mai ales în acele ţări care au fost împotriva energiei nucleare, dar aceasta este tendința în toate statele membre UE. În cazul Ungariei, peste două treimi din populaţie sustin utilizarea energiei nucleare, iar procentul celor care o resping este doar de trei la sută. Germania şi Austria s-au opus cel mai vehement utilizării energiei nucleare, însă şi în aceste ţări azi se constată o schimbare la scară largă. În Austria, în 2016, energia nucleară a fost respinsă de 78% din populaţie, în timp ce azi 47% sunt de acord cu utilizarea acestei energii. O schimbare majoră se poate observa şi în Germania, în urmă cu şase ani 65% din populaţie s-au declarat împotriva utilizării energiei nucleare pentru ca azi acest procent să fie doar de 20%.
Centralele nucleare joacă un rol major în producția de energie electrică, iar în plină criză energetică tot mai mulți sunt preocupați de faptul că lipsa livrărilor de gaze naturale și condițiile meteorologice nefavorabile pot provoca întreruperi de curent./rganciu/sdm2

(https://hirado.hu/kulfold/cikk/2023/01/06/hortay-egyre-tobben-tamogatjak-az-atomenergia-hasznalatat-europaban)