Revista presei internaționale – 6 ianuarie

Deși războiul din Ucraina rămâne în prim-planul evenimentelor de pe scena mondială, presa internațională pare acum preocupată și de personalitățile care au influențat sau care mai influențează încă mersul evenimentelor pe mapamond.

Să începem cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, care, ieri (joi, 5 ianuarie) a discutat la telefon cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan. În privința acestei convorbiri, relatările din ziarul turc Hürriyet sunt reținute. “În cursul convorbirii, cei doi au discutat despre războiul ruso-ucrainean, despre înființarea în Turcia a unui centru de furnizare a gazelor și o serie de chestiuni regionale, inclusiv despre Siria”. Dar în contul său de pe Telegram, Kremlinul afirmă că “s-a discutat despre Ucraina, subliniindu-se rolul distructiv al statelor occidentale, ele pompând în Ucraina armament și aparatură militară, oferind informații de ordin operațional și stabilind țintele”. Potrivit ziarului moscovit Kommersant, ”în cursul convorbirii, partea rusă și-a exprimat disponibilitatea în vederea unui dialog deschis pe tema Ucrainei, dacă Kievul dă curs condițiilor prezentate și ține cont de noile realități teritoriale”. Iar ziarul Pravda, ca de altfel majoritatea ziaarelor rusești, subliniază că “Putin a ordonat ca, începând din 6 ianuarie, la ora 12 (ora Moscovei) și până pe 7 ianuarie, la orele 24 (ora Moscovei), să se declare un armistițiu cu ocazia Crăciunului sărbătorit atât de ruși, cât și de ucraineni”. Același ziar subliniază că “decizia a fost luată la cererea Patriarhului Kiril al Moscovei”. Dar o replică a Ucrainei a survenit rapid. Potrivit ziarului belgian Le Soir, “un consilier al președinției ucrainene, Mihailo Podoliak, le-ar fi spus rușilor să-și păstreze ipocrizia”.

În ceea ce o privește, presa italiană relatează cu precădere evenimente legate de funeraliile de ieri (joi, 5 ianuarie) ale fostului papă, Benedict al XVI-lea. Cotidianul Corriere della Sera estimează că, “la funeralii au asistat 3700 prelați din întreaga lume și 50000 de credincioși”. Oficiosul Vaticanului, L’Osservatore romano, enumără câteva dintre personalitățile care au asistat la funeralii, printre care președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, președintele Italiei, Sergio Mattarella, Regele Philippe al Belgiei și Regina Mathilde, Regina Sofia a Spaniei, precum și președinții Lituaniei, Poloniei, Portugaliei, Sloveniei și Ungariei. Iar ziarul La Stampa titrează: „Ultimul salut adresat lui Ratzinger. Papa Francisc a fost martorul evangheliei vieții sale. ‚Benedict, bucuria ta să fie deplină’, și-a încheiat mesajul Papa Francisc”.

În Statele Unite însă, primează informații despre blocajul survenit în Congres din cauza incapacității republicanilor de a-l alege pe noul președinte al Camerei Reprezentanților. Lăsăm comentariile să vorbească de la sine: „În lipsa unui președinte al Camerei, o parte din guvern nu mai poate funcționa”, titrează cotidianul american The New York Times. „Cărările noului Congres: Kevin McCarthy pierde din nou”, notează și USA Today. „Disfuncționalitatea republicabilor din Congres demonstrează că haosul va mai dura”, estimează cotidianul The Washington Post. Iar ziarul The Boston Globe titrează: „Prin bătălia din Partidul Republican, Frankenstein a creat o clică de mini-Frankensteini, iar trumpismul lui Trump pierde din teren”.

În sfârșit, în Marea Britanie, peripețiile Prințului Harry au ajuns din nou în paginile ziarelor. ‚Rezervă’ este titlul unei cărți scrise de prinț, din care o serie de fragmente s-au scurs și în presă. Ziarul britanic The Guardian este primul care dezvăluie că, „în urma unor certuri legate de Meghan, soția lui Harry, Prințul William l-a și lovit”. „În Afganistan am omorât 25 de oameni”, se laudă Herry în cartea sa, citat fiind de cotidianul The Times. Dar iată și alte mostre din carte, apărute în Daily Mail: „Prințul Harry l-a implorat pe Prințul Charles să nu se căsătorească cu Camilla, temându-se că, într-o zi, ea va deveni maștera cea rea”. Tot Daily Maail precizează că, „din greșeală, cartea a fost pusă în vânzare în Spania, înaintea datei oficiale de lansare anunțate de editura Penguin Books”. Și tot The Guardian îl mai menționează pe actualul Rege Charles, care, potrivit unui citat din carte, le-ar fi spus celor doi copii: „Vă rog , băieți, nu-mi faceți o mizerie din ultimii mei ani de viață!”.

(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)