Sistemul public de sănătate francez va putea fi îmbunătăţit în 2023

Realizator: Îmbunătățirea situației în sistemul public de sănătate este un obiectiv prioritar al acestui an în Franța, anunță președintele Emmanuel Macron. Deşi spune că nu există soluții miracol, el avansează mai multe propuneri, între care promovarea medicinei preventive. Cu detalii din Paris, Daniela Coman:
Reporter: Pentru a menține sistemul în funcțiune și a continua îngrijirea francezilor, președintele a cerut o mai bună organizare a activității, a fluxurilor, a echipelor și a timpului de lucru în spitale, pentru a nu se mai ajunge la epuizarea personalului medical și a crește atractivitatea pentru aceste profesii în rândul tinerilor.
Emmanuel Macron: Soluția pentru viitor este de a avea o medicină preventivă, adică o investiție rentabilă pentru națiune și pentru sănătatea noastră colectivă. Am început deja să o facem de câțiva ani, prin campanii de vaccinare, depistare și diagnosticare preventivă a bolilor, dar trebuie să mergem și mai departe. Avem nevoie de o medicină care să permită evitarea actelor medicale inutile și reducerea mortalității ce poate fi evitată.
Reporter: Președintele francez a promis o mai bună salarizare pentru medicii și asistenții care vor dori să meargă în zonele așa-numite deșert medical, unde nu există nici un fel de personal medical. De asemenea, statul va continua să investească masiv în sănătatea publică, după ce, în primul mandat al lui Macron, au fost alocate 12 miliarde de euro pe an pentru creșterea salariilor cadrelor medicale și 19 miliarde pentru investițiile în spitale./dpop/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 ianuarie)