Mai multe comunităţi din România sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi

Credincioșii pe stil vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul. Hotelurile și pensiunile sunt pline, întrucât și în România există multe comunități care marchează acum această sărbătoare. Comunitățile ruse, sârbe și ucrainene sunt în această situație.

Lor li se adaugă o comunitate în creștere de români veniți din Republica Moldova și nu în ultimul rând ucrainenii care și-au găsit adăpost în această perioadă în România. Și în județul Suceava sunt comunități importante care se află astăzi în sărbătoare, după cum relatează corespondenta noastră, Mihaela Buculei.

Reporter: Aproximativ 2.500 de ruși lipoveni care trăiesc în județul Suceava sărbătoresc astăzi Crăciunul, o sărbătoare pur spirituală în care accentul se pune pe rugăciuni.
-: De obicei încearcă toţi să vină la biserică, apoi ajungem acasă, ne închinăm, se gustă din bucate după un post mai greu. Majoritatea lipovenilor din Fălticeni au ca obârșie satul Manolea, aflat la 15 kilometri distanță. Și apoi, după ce se termină masa, copiii ies afară. Este un deal renumit, se cheamă Dealul Purdila. Acolo se duc fetele și băieții și-și dau întâlnire, după un post care a fost respectat cu rigoare.

Reporter: Ce veți face în ziua de Crăciun?
-: Vom merge la bunica și vom primi colindători.

Reporter: Tot acum, sute de cetățeni din Republica Moldova sunt veniți în județ la diferite pensiuni, pentru a petrece Crăciunul, unde au parte și de o masă cu bucate tradiționale. Masa de Crăciun a rușilor lipoveni include bucate specifice, cum ar fi haladeţ, o piftie specială care se servește cu hrean, lapșa, tăiței fierți în supă de pasăre, dar și sărmăluțe în foi de viță-de-vie sau varză. Nu lipsește nici peștele, care se regăsește preparat în ciorba de perișoare sau chifteluțe./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 ianuarie