Moment istoric la Kiev – Slujba de Crăciun de la complexul monahal Lavra Pecerska, oficiată de mitropolitul Epifanie al Ucrainei

Mitropolitul Epifanie al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (autocefală) oficiază, sâmbătă, slujba de Crăciun pe rit vechi în incinta complexului monahal Lavra Pecerska din Kiev.

Potrivit RBC, aceasta este prima slujbă ținută de Biserica Ortodoxă a Ucrainei pe teritoriul Lavrei Pecerska din capitală. Anterior, toate slujbele de la Lavra Pecerska din Kiev erau oficiate doar de către reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei.

Pentru a putea oficial slujba de sâmbătă, Biserica Ortodoxă a Ucrainei a primit autorizație specială de la Ministerul Culturii. Amintim că, zilele trecute, Guvernul ucrainean a revendicat de la Biserica Ortodoxă Ucraineană (afiliată Moscovei) Catedrala Adormirii Maicii Domnului și Biserica Trapezei din cadrul Lavrei Pecerska și a permis mitropolitului ucrainean Epifanie să o folosească pentru slujbele de Crăciun.

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkacenko, a explicat că biserica, veche de aproape 1.000 de ani, a fost preluată de stat după ce contractul de închiriere deținut de Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Moscovei) a expirat la 31 decembrie 2022./sdan/csimion

Agenția de presă RBC – 7 ianuarie