Renunţarea Germaniei la livrările de gaze ruseşti a dus la crearea unei „rupturi importante” între Europa și Rusia (Aleksei Pușkov)

Potrivit senatorului rus Aleksei Pușkov, explozia de la gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2 a pus capăt posibilității teoretice de reluare a furnizării de combustibil rusesc către Germania.

Renunţarea Germaniei la livrările de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream a dus la crearea unei ”rupturi semnificative” între țări, a anunțat senatorul Aleksei Pușkov, pe canalul său de Telegram. S-a produs ceea ce eu numesc ‘Marea ruptură’ între Europa și Rusia. Germania a distrus cel mai important pilon de susţinere a relațiilor anterioare, renunţând la gazele ruseşti furnizate prin Nord Stream”, a mai scris Pușkov. Potrivit politicianului, explozia de la gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2 a pus capăt chiar și posibilității teoretice de a relua livrările de combustibil rusesc către Germania.

Încetarea livrărilor de gaze rusești, care a servit drept bază pentru ”relația specială” dintre Moscova și Berlin chiar și în timpul Războiului Rece, aruncă situația înapoi în perioada anterioară celebrului acord al ‘Conductelor de gaze din Europa’, semnat între URSS și RFG, sub conducerea lui Leonid Brejnev și Willy Brandt, cancelar al Germaniei în perioada 21 octombrie 1969 – 7 mai 1974, cu mai bine de 50 de ani în urmă (în 1970 s-a semnat cel mai mare contract economic între URSS și RFG, n.r.)”, a adăugat senatorul.

Nord Stream AG a raportat o ”deterioare fără precedent”, care a avut loc pe 26 septembrie, pe trei tronsoane ale conductelor de gaze Nord Stream și Nord Stream 2. Prima scurgere de gaze a fost detectată la Nord Stream 2, lângă insula daneză Bornholm.

Apoi au fost înregistrate alte două scurgeri de gaze la gazoductul Nord Stream. Ulterior, seismologii suedezi au clarificat că s-au înregistrat două explozii care au avut loc pe rutele gazoductelor Nord Stream. Parchetul suedez a declarat în data de 18 noiembrie că exploziile la conductele de gaze reprezintă un act de sabotaj, iar ancheta continuă.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că responsabilitatea pentru situație îi revine Occidentului, care ”de fapt a început să distrugă infrastructura energetică paneuropeană”.

În același timp, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a remarcat că încercările Rusiei de a participa la ancheta privind comiterea actului de sabotaj se lovesc de un zid al refuzului de a ajunge la adevăr, care i-ar surprinde pe mulți din Germania, Danemarca și Suedia./vdraguta/gpodea

Agenţia de presă TASS – 7 ianuarie