Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) 2023 este Anul Culturii Ucrainene în Republica Moldova. Miniştrii Culturii din Republica Moldova şi Ucraina, Sergiu Prodan şi Oleksandr Tkachenko, au discutat în sistem de videoconferinţă despre planurile și viziunile pentru organizarea Anului Culturii Ucrainene în Moldova.

Am reiterat și angajamentul de susținere de partea Republicii Moldova a oamenilor de cultură din Ucraina, refugiați în Moldova, care sunt încurajați să se încadreze pe piața muncii, dar și suportul în vederea protejării patrimoniului cultural, care poate fi oricând evacuat pentru a fi salvat în siguranță î Republica Moldova, așa cum am promis în iunie, la reuniunea miniștrilor culturii, de la Lviv, a menționat ministrul Prodan.

2022 a fost un punct de cotitură pentru relațiile dintre Ucraina și Moldova. Ne-a apropiat mult și avem planuri mari de a ne consolida relațiile. Începem să ne precizăm planurile. Există multe idei, multe oportunități și opțiuni de cooperare între țările, instituțiile și colectivele noastre, a spus Oleksandr Tkachenko. Ministrul ucrainean i-a sugerat Ministrului moldovean al Culturii ca la Opera din Odesa să concerteze formații moldovenești. În plus, Republica Moldova ar putea găzdui colectivul Teatrului Mariupol.

2) De la începutul războiului în Ucraina, autorităţile române au identificat pe teritoriul României circa 4.900 de bărbaţi ucraineni care au fugit din ţara lor încălcând legea marţială ce le interzice bărbaţilor care au vârsta de mobilizare în armată să părăsească Ucraina, a scris agenţia de presă spaniolă EFE, care a publicat precizări primite din partea Poliţiei de Frontieră române.

Aceşti cetăţeni ucraineni au solicitat să li se acorde protecţie din partea statului român, întrucât vin dintr-o zonă de conflict, a menţionat Poliţia de Frontieră română. Bărbaţii ucraineni, care au intrat în România fără efectuarea formalităţilor de control la punctele de frontieră, au fost găzduiţi în centrele regionale pentru solicitanţii de azil.

Legea marţială instituită în Ucraina după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie 2022 interzice plecarea din ţară a bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani, cu excepţia celor care sunt scutiţi de mobilizare în caz de război, celor care au motive medicale şi taţilor cu cel puţin 3 copii.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.