A fost descoperit cel mai vechi calendar mayaș

Dintre curiozitățile lumii antice, formele de măsurare și legate de timp, care au ajuns în zilele noastre, stârnesc un mare interes în rândurile publicului larg, dar și ale oamenilor de știință, care au descoperit acum cel mai vechi calendar mayaș cunoscut.
Aceasta este o descoperire efectuată de cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin, care au găsit dovezi ale acestui calendar antic Maya în San Bartolo (Guatemala)
În timpul săpăturilor de la un sit arheologic, s-au găsit două fragmente care au fost unite pentru a forma notația „7 căprioare”, datând de mai bine de 2.000 de ani până la anul 300 î.Hr., cu câteva secole mai vechi decât dovezile obținute anterior.
Fragmentele fac parte din calendarul divinator mayaș, care a fost folosit și de alte culturi mezoamericane, inclusiv de azteci, și care este folosit şi astăzi. Calendarul a supraviețuit sutelor de ani de cucerire și celor aproape 40 de ani de război civil din Guatemala și este o mărturie a istoriei îndelungate a intelectualismului maya.
„Calendarul mayaș este una dintre cele mai distinctive și binecunoscute trăsături ale culturii și popoarelor tradiționale mezoamericane. A fost folosit timp de secole înainte de sosirea europenilor, iar o parte din el este încă folosită în rândul comunităților indigene maya din Guatemala”, explică într-un comunicat David Stuart, profesor de Istoria Artei şi cel care a descoperit fragmentele. Dar originile sale au fost tulburi multă vreme. Descoperirea fragmentului pictat la San Bartolo ne permite să stabilim o dată bună de 300 î.Hr., care este mult mai devreme decât orice dată pe care am avut-o înainte”.
Potrivit studiului, publicat în revista „Science Advances”, înregistrarea celor 7 zile ale căprioarei este importantă pentru înțelegerea dezvoltării calendarului divinator de 260 de zile. Calendarul este un aspect important al identității indigene Maya în multe comunități contemporane, iar această descoperire pune o bază solidă pentru înțelegerea originilor scrisului, științei și religiei mezoamericane.
Odată cu descoperirea calendarului, cercetătorii au găsit alte zece fragmente de text care dezvăluie o tradiție de scriere stabilită, multiple mâini de scribi și picturi murale care combină texte cu imaginile unui ritual primitiv complex. Stuart a făcut parte şi din echipa care a descoperit zăcământul San Bartolo în 2001.
„Înainte de aceasta, mulți au presupus că mayașii pur și simplu au împrumutat un sistem mai vechi de la alte culturi din apropiere. Acum știm că l-au avut la fel de devreme ca oricine altcineva, dacă nu cumva chiar mai devreme”, a spus Stuart. „Mayașii au fost jucători-cheie în dezvoltarea Mesoamericii în ansamblu”. (www.20minutos.es – 10 ianuarie)./rcostea