Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian Leon Ţurcanu, a declarat într-un interviu pentru Radio România Internaţional că în momentul de faţă avem un dialog politic extrem de dinamic şi de consistent între România şi Republica Moldova, la toate nivelurile, iar acest dialog se transpune într-o agendă revigorată de cooperare în plan sectorial. Pe lângă toate aceste lucruri, avem crize multiple cu care se confruntă atât România, cât şi Republica Moldova, ca urmare a războiului dus de Rusia în Ucraina. Vorbim de criza refugiaţilor, de criza energetică, criza economică – sunt fenomene care necesită o gestionare foarte atentă, având în vedere mai ales presiunea socială puternică pe care o generează, a declarat ambasadorul.
Suntem martorii unei colaborări deosebit de bune între România şi Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina şi al crizelor multiple induse de acest război de agresiune. Încă din primele zile, Chişinăul şi Bucureştiul s-au coordonat exemplar, au conlucrat în ceea ce priveşte gestionarea fluxului de refugiaţi, de femei, de copii cetăţeni din Ucraina care au fugit din calea războiului. La nivel politic avem iniţiativa miniştrilor afacerilor externe ai României, Germaniei şi Franţei, lansată la Berlin, „Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova”, care este un instrument fără precedent de susţinere multidimensională din partea comunităţii internaţionale pentru Republica Moldova. Această platformă e un instrument de sprijin tocmai pentru a face faţă complexului de crize cu care se confruntă din cauza invaziei ruse în Ucraina; dar, în paralel, şi pentru a avansa pe calea integrării europene. Avem criza umanitară generată de valul de refugiaţi, criza economică alimentată de pierderea unor pieţe de desfacere foarte importante în regiune, criza energetică, amplificată de efectele războiului din Ucraina, a adăugat diplomatul român.
România a declarat la toate nivelurile că are datoria de a ajuta Republica Moldova, inclusiv pentru a face faţă dificultăţilor în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie electrică. Agresiunea aceasta a Rusiei împotriva Ucrainei, atacurile cinice asupra resurselor energetice din Ucraina au produs efecte foarte serioase asupra Republicii Moldova şi au demonstrat încă o dată necestitatea şi urgenţa construirii independenţei şi rezilienţei energetice a Republicii Moldova. Esenţială este realizarea unor noi limite interconexiune de mare capacitate a reţelelor de energie electrică din România şi din Moldova, a mai spus Cristian Ţurcanu.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.